Skocz do zawartości

Czujnik wskazujący poziom wypełnienia zbiornika

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam potrzebuje czujnika który będzie wskazywał poziom wypełnienia zbiornika (wiadra) użyłem Ultradźwiękowy czujnik odległości HC-SR04 2-200cm ale kompletne głupoty wskazuje czy jest możliwość podłączenia do arduino uno jakiegoś innego chętnie przyjąłbym alternatywne rozwiązania a z tym nie mam ochoty walczyć bo kompletnie mnie rozczarował

A to trzeba od razu pisać 🙂 w takim razie widziałbym to jako tensometr czyli po ludzku wagę. Na teraz nie znajdę odpowiedniego czujnika 

Kiedyś do tego celu użyłem czujnika optycznego odbiciowego, ale nie jest to trafny wybór w przypadku materiałów pylących. Po pewnym czasie czujnik jest pokryty kurzem/pyłem, trzeba by go czyścić na bieżąco.
Może poszukaj pod hasłem „łopatkowy czujnik poziomu materiałów sypkich" – może gdzieś znajdziesz taki czujnik w przystępnej cenie, bo pierwsze wyniki w wyszukiwarce przedstawiają czujniki drogie, używane w automatyce.

Ten Hc 04 na pewno nie nada się do twojego celu. Poszukaj czegoś pod hasłem microsonic, lub rozwiązań stosowanych w samochodach jako czujniki parkowania 

49 minut temu, piotr96 napisał:

Kiedyś do tego celu użyłem czujnika optycznego odbiciowego, ale nie jest to trafny wybór w przypadku materiałów pylących. Po pewnym czasie czujnik jest pokryty kurzem/pyłem, trzeba by go czyścić na bieżąco.
Może poszukaj pod hasłem „łopatkowy czujnik poziomu materiałów sypkich" – może gdzieś znajdziesz taki czujnik w przystępnej cenie, bo pierwsze wyniki w wyszukiwarce przedstawiają czujniki drogie, używane w automatyce.

czyszczenie to nie problem podaj jak możesz jaki to czujnik aby pomiary dla róznych zbóż a potem niech się uczelnia martwi byle mierzył poprawnie nie to co ten który zastosowałem

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...