Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam ostatnio w  elektryzatorze zepsuła mi się lapmka neonowa, i pytanie moje jest takie: Czy mogę zamienić lampkę neonową na zwykłą lampke LED? Niby uczę sie na elektronika ale nadal jestem zielony i wolę się zapytać 😛 

Pozdrawiam

Jakbyś podał model tego urządzenia to byłoby łatwiej, jeśli to jest to o czym myślę to led raczej odpada ze względu na szpilki wn 

• Lubię! 1

Niestety nie udało mi się znaleźć modelu tego urządzenia ponieważ ten elektryzator ma juz z 20 lat. To są parametry 230/12V 50Hz 5 VA TYP baterii 4AS8 5.6V

Elektryzator.jpg

Neonówkę, bo tak nazywa się ten element znajdziesz w próbnikach - wskaźnikach tzw. "fazy" w sieci 230V AC. Montowane są one także jako podświetlenie we włącznikach ściennych. Również można je kupić na aukcjach internetowych. Szukaj pod hasłem "neonówka". Trudniej może być z oszacowaniem parametrów oryginalnej neonówki. Raczej nie da się jej bezpośrednio zastąpić diodą LED. W szereg z neonówką włączony jest rezystor o wartości kilkudziesięciu - kilkuset kiloomów. Może on jest uszkodzony (przerwa) i neonówka nie świeci.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...