Skocz do zawartości

Jak w visual studio code dodać biblioteki ?

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam w kktórym miejscu w visual studio code można zaimpotować biblioteki np.<LCD_I2C.h> 

w arduino sie prosto importowało , a jak to się robi tutaj ? mam ta biblioteke już zaimportowana w arduino IDE ale chcałabym pisać w VS code

38 minut temu, 99teki napisał:

-kurka wodna ale ja tego nie wiem, mozesz podpowiedzieć ?

W platformio.ini  projektu dodajesz linie

lib_deps = Sciezka_do_biblioteki

Np.  c:\arduino_libs\TFT_eSPI

Może też być adres githubowy, np: bblanchon/ArduinoJson@^6.19.1

• Lubię! 2
37 minut temu, kostuch napisał:

Może też być adres githubowy, np: bblanchon/ArduinoJson@^6.19.1

W ktorym miejscu jest tak mniej więcej ten adres? Bo właśnie mam z tym git'em problem aktualnie...ja widziałem poradnik że można dodać url i ma działać...nie działa 😕

14 godzin temu, farmaceuta napisał:

W ktorym miejscu jest tak mniej więcej ten adres? Bo właśnie mam z tym git'em problem aktualnie...ja widziałem poradnik że można dodać url i ma działać...nie działa 😕

No przecież literalnie napisałem adres przykładowej biblioteki obsługi json.

Inny przykład: adafruit/TinyXML@^1.0.2

Zamiast pisać z palca możesz wyklikać: Ikonka "ufoka" -> Libraries -> wpisujesz w wyszukiwarkę nazwę (np "gps") -> wybierasz właściwą bibliotekę -> Add to project.

Można dodać globalnie, ale zalecane jest dodawanie do poszczególnych projektów.

18 minut temu, kostuch napisał:

adres przykładowej biblioteki obsługi json.

Inny przykład: adafruit/TinyXML@^1.0.2

No i tego ja właśnie nigdzie nie widzę...🤔 (Z menadżera to wiem co i jak, mi chodzi tylko o github'a)

(edytowany)

Kurcze no...to co jest?🤔 Od początku...wklejam link i przechodzę do kompilacji, (jeśli poczekam to i tak się nie pobierze ta biblioteka) no chyba że tam jeszcze jakieś czary-mary muszę zrobić? 

Ps..aha! nie mam wogole ikonki pio na lewym pasku, dawniej była a teraz (drugie podejście do pio) nie ma... próbowałem przeinstalować wszystko ale bez zmian... może brakuje mi czegoś?

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...