Skocz do zawartości

Regulator na u2008, daje tylko krótki impuls przy wł/wył zasilania. Zwarcie między 4 a 5 nóżką.

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć, chciałem zbudować regulator obrotów do pilarki na U2008, konstrukcja identyczna jak w AVT1007/2. Testy rozpocząłem na żarówce i niestety jedyną odpowiedzią regulatora jest krótkie mignięcie żarówki przy włączaniu i wyłączaniu zasilania bez względu na ustawienie któregokolwiek z potencjometrów.
Rozpocząłem sprawdzanie układu i najbardziej zaniepokoiło mnie, że miernik wskazuje sygnałem dźwiękowym zwarcie między 4 a 5 nóżką (nawet po wyjęciu go z podstawki). Pin 4 to -VS a 5 GND, czy układ jest uwalony, czy czegoś nie rozumiem i jest to w nim normalne? Jeśli jest uszkodzony to czy ktoś ma pomysł, co mogło do tego doprowadzić? (zdjęcia pcb w załączniku).
Regulator sprawdzałem na 3 różnych triakach oraz powymieniałem kondensatory. Ponadto, zamiast żarówki spróbowałem podłączyć szlifierkę, dało to taki sam rezultat w postaci ułamka obrotu przy wł/wył. Jeśli to zwarcie nie oznacza uszkodzenia układu, to ma ktoś pomysł skąd to dziwne zachowanie sterownika? Z góry dziękuje i pozdrawiam.

pcb.PNG

sch_ideowy.PNG

Edytowano przez kraken23

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...