Skocz do zawartości

Mój pierwszy robot - Waldemar Światłolub [BEAM]

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Chciałem zaprezentować mojego pierwszego robota - Waldka Światłoluba 🙂 Niestety robot nie jest jeszcze dokończony, ponieważ nie działa jeden silnik i próbuję odkryć dlaczego. Narazie dodaję kilka fotek. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł co mogłem zrobić źle?

Części:

➡️ Układ scalony L293D

➡️ 2x fototranzystor

➡️ 2x rezystor 100k

➡️ Podstawka pod układ scalony

➡️ Płytka uniwersalna UM-3

➡️ 2x silniczek 3V

➡️ Przełącznik hebelkowy

➡️ Obudowa z pudełka na dyskietki

Do ukończenia zostało mi jeszcze znalezienie jakiś kół i naprawienie silniczka.

Robota zrobiłem ze schematu użytkownika Sabre z tematu użytkownika Kshaq "Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie".

Zdjęcia robota:

SAM_2127.thumb.JPG.99986604d23446cac23350e41aaaa760.JPG

Całkiem zgrabnie Ci to wyszło jak na pierwszą konstrukcję.

Co do niedziałającego silniczka - sprawdziłeś ciągłość połączeń, czy silnik działa poza układem (bezpośrednio do zasilania podpięty)?

O tej porze, nic więcej póki co nie przychodzi mi do głowy na temat tego silnika.

Całkiem zgrabnie Ci to wyszło jak na pierwszą konstrukcję.

Dzięki 🙂

Co do niedziałającego silniczka - sprawdziłeś ciągłość połączeń, czy silnik działa poza układem (bezpośrednio do zasilania podpięty)?

Silniczek nie działa podpięty do układu. Sprawdzałem czy dobrze wszystko połączyłem i wydaje mi się, że dobrze, ale jeszcze posprawdzam dziś.

Silniczek nie działa podpięty do układu. Sprawdzałem czy dobrze wszystko połączyłem i wydaje mi się, że dobrze, ale jeszcze posprawdzam dziś.

Chodzi o to abyś, spróbował podłączyć silnikczek np. pod baterię, aby sprawdzić czy błąd jest w uszkodzonym silniku, lub w układzie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...