Skocz do zawartości

Poprawność obliczonego transformatora do przetwornicy PP

ADI-mistrzu

Pomocna odpowiedź

Witam!

Zaczynam próbować zaprojektować transformator impulsowy i opierając się o cykl artykułów z Edw o przetwornicach impulsowych (Link do Edw) starałem się obliczyć cewkę pod konkretny rdzeń, ale po przeczytaniu wszystkich artykułów poczułem się jak bym krążył w kółko bez sensu, dlatego nie jestem pewien wyników.

Potrzebuję zaprojektować uzwojenie to przetwornicy typu PushPull ze schematu poniżej:

16_1280402518_thumb.jpg

Wiem że na początku trzeba obliczyć energię zgromadzoną w jednym cyklu (okresie czasu) w cewce, wyniesie ona 100µJ (mimetex.cgi?3$E=\frac{P}{f}, P=6W, f=60kHz).

Teraz dla rdzenia Link do dokumentacji próbuję obliczyć cewkę, czyli najpierw liczę jej indukcyjność ze wzoru mimetex.cgi?3$L=\frac{U^2*t^2}{2E} czyli:

28_1280403877.jpg

Czyli cewki o takiej indukcyjności potrzebuję? Założyłem że dobrze obliczyłem więc przeszedłem do obliczania ile zwojów potrzebuję. Znalazłem wzór mimetex.cgi?3$z=sqrt{\frac{L}{AL}} czyli:

87_1280404124.jpg

Wynik wydaje się w porządku, tylko dziwi mnie że poszło to jak by za szybko. Przeglądając forum zauważyłem że określa się indukcję magnetyczną w mT i potem dopiero oblicza, a ja tutaj tego nie zrobiłem dlatego też mam wątpliwości co do wykonanych obliczeń.

Mógł by ktoś mnie upewnić co do obliczeń i w razie błędu nakierować co źle robię?

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.