Skocz do zawartości

PCF8574, esphome i nie/źle dzialanie przycisków

pyta

Pomocna odpowiedź

Dzien dobry,

Zainspirowany łatwym podłączeniem (I2C)  gotowej płytki z PCF8574 kupiłem kilka sztuk i bawiłem się przez weekend.

Wygląda to bardzo fajnie kiedy używam jako OUT - steruję relayami i działa to nawet responsywnie :)

Ale... albo nie udało mi się tego połączyć, albo nie umiałem tego obsłużyć po stronie esphome - nie działał mi odczyt pinów podłączonych do przycisków.

Posta piszę, by się upewnić, czy dobrze myślę, że mając w kodzie konfuguracje jak niżej - stany przycisku powinny zmieniać się niezwłocznie (zmiany poniżej 500ms są dla mnie nierealne do wygenerowania paluchem, więc takie ograniczenia pomijam).

Oczywiście - niezwłocznie - pojecie wzgledne, ale jeśli to ma być przycisk to wypadałoby widzieć zmianę stanu po wciśnięciu, nie 10sekund później 😉

Nie rozumiem dodatkowego pinu w postaci INT. To co doczytałem w necie nie odpowiedziało na moje pytanie czy mogę tego jakoś użyć do częstszego "odświeżania" stanu pinu ustawionego na INPUT - jeśli to w ogóle konieczne. W wielu przypadkach było to opisywane w 'complex projects' do którego moje testowe płytki ESP8266/ESP32 z pewnością się nie zaliczają.

pcf8574:
  - id: 'pcf8574_1'
    address: 0x20
    pcf8575: False

binary_sensor:
  - platform: gpio
    name: "Input_1"
    pin:
      pcf8574: pcf8574_1
      number: 0
      mode: INPUT
      inverted: False

##poniższe działa :)
switch:
  - platform: gpio
    name: "Output_1"
    pin:
      pcf8574: pcf8574_1
      number: 1
      mode: OUTPUT
      inverted: False

Pozdrawiam,

P.

Nie rozumiem dodatkowego pinu w postaci INT. To co doczytałem w necie nie odpowiedziało na moje pytanie czy mogę tego jakoś użyć do częstszego "odświeżania" stanu pinu ustawionego na INPUT - jeśli to w ogóle konieczne. W wielu przypadkach było to opisywane w 'complex projects' do którego moje testowe płytki ESP8266/ESP32 z pewnością się nie zaliczają.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.