Skocz do zawartości

Projekt robota programowalnego.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam po raz pierwszy.

Jestem mało doświadczonym elektronikiem hobbistą.

Planuję wykonać elektronikę do podwozia z starego i taniego auta sterowanego radiem.

Założenia są takie:

- Użytkownik za pomocą 5 klawiszy, może ustawić sekwencje jaką ma wykonać robot. + 6 przycisk reset.

- Za pomocą jednego klawisza zmienia się typ ruchu. (Do przodu, do tyłu, do przodu w lewo itp...) Aktualny typ ruchu sygnalizowany jest po przez odpowiednią diodę.

- Dodatkowe piny pozwalające w przyszłości dodać nowe funkcje.

Wykonałem prototypowy schemat układu, oraz schematy ideowy. (W załącznikach.)

Nie proszę byście mi go poprawili. Chcę wiedzieć czy w ogóle to będzie działać, i nad czym mam jeszcze popracować.

Z góry dziękuje i przepraszam za bałagan an schematach.

Daniel Domurad.

EDIT: Umieszczam poprawiony schemat.

log.thumb.jpg.906c6a0e171932b2bd8b81f702126574.jpg

s.thumb.jpg.175b5911a7f7be7a68ca55bcd0b765c0.jpg

Nie lepiej podłączyć EN1 i 2 z mostka do OC1A i OC1B (RST z licznika przełączyć do innego portu) i sterować płynnie prędkością obrotową przez PWM? . Jeśli chcesz korzystać z przetworników A/C, to podłącz zasilanie do AVCC przez dławik 10uH.

W kwestii mostka H, to zasilanie logiki (Vss) powinno być wyższe od 4,5V z tego co pamiętam.

To pierwsze co mi się rzuca w oczy, jak wrócę do domu to zerknę jeszcze raz 😉

Jeśli chodzi o płynne sterowanie silniczkami, to nigdy nie było to w założeniach. W sensie, pojazd ma po protu "jechać". Jednak muszę przyznać ci rację, bo w sumie to nigdy nie wiadomo... może za jakiś czas się przyda. Jeśli chodzi o zasilanie mostka, to po prostu się pomyliłem. (Tzn, myślałem że Vs to zasilanie logiki.)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...