Skocz do zawartości

esp8266 pomiar prądu DC do 20A i napięcia DC do 20V

dareksin

Pomocna odpowiedź

Proszę o podpowiedź co potrzebuję aby kontolować napięcie i prąd podczas ładowania i rozładowania akumulatora 12 V . 

Sprecyzuję tylko , że mam na myśli tylko i wyłącznie kontrolę napięcia i prądu. Nie mam na myśli ładowarki , bo ładowarka już jest.

esp8266 + pomiar prądu stałego DC do 20A + pomiar napięcia stałego DC do 20V

Mam płytkę esp8266 , umiem podłączyć i skonfigurować czujniki czujniki DS18B20 :))) zaczynam dopiero...

Najlepiej żeby :

1 ) czujnik prądu był w postaci nakładki na przewód , najlepiej w obie strony pomiar tzn -20A do +20A

( prąd mierzony nie będzie większy niż 20A ) jeśli dobrze rozumiem , to im wiekszy zakres pomiarowy np nakładka 100A to wtedy mniejsza dokładność pomiaru niż przy nakładce 20A ? 

znalazłem coś takiego ale nie jest to nakładka i nie wiem czy będzie odpowiedni dla ESP8266 :

https://botland.com.pl/czujniki-pradu/14235-czujnik-pradu-achs-7122-20a-do-20a-pololu-4031-5904422377588.html

2 ) pomiar napięcia od 8 V do 20 V ( raczej od 9 do max 17 V )

3 ) fajnie żebym miał rownież dane Ah i W . Da się to pewnie zrobić czujnikiem wirtualnym na podstawie napięcia i prądu ?

4 ) napięcie 9-17 V służyło również do zasilania płytki ESP ( przetwornica 12 - 5 ?  czy inna bo napięcie zasilania może być nawet powyżej 16 V )

Edytowano przez dareksin

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.