Homecinema Napisano Listopad 15, 2023 Udostępnij Napisano Listopad 15, 2023 (edytowany) Dzień dobry Panie i Panowie , Temat dotyczy modułu Brager OPS sonda lambda z pieca Heiztechnik ONE 11kw na pellet. Nagle wyrzuciło mi błąd sondy więc wymontowałem sondę w celu czyszczenia lecz nic to nie dało. Z wyświetlacza HT TOUCH 900 zginęła ikona sondy tak jak by jej nie było więc zainteresowałem się modułem. Po otwarciu zobaczyłem ,że kondensator wybuchł w polu C9 (25v-100uf leaguer RTE). Na szybko dla testu wlutowałem 50v 100uf ,ale po podłączeniu do prądu brak reakcji. Co prawda nie podłączałem RJ z pieca w obawie ,że przypadkowy kondensator w razie czego może coś uszkodzić. Czy mogę zostawić kondensator o wyższym voltarzu ? Co sprawdzić przed podłączeniem do pieca i jak myślicie dlaczego ta awaria,to już trzeci moduł na przestrzeni 3 lat. Gwarancja minęła i producent karze sobie płacić 800zl. Oznaczenie płyty to BCA -02 v1.05 Edytowano Listopad 15, 2023 przez Homecinema Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Issues Grudzień 4, 2024 Udostępnij Grudzień 4, 2024 (edytowany) Odgrzewam kotleta🤭 Mialem podobnie wersja płyty podstawa BCA-02 v1.04 płytka zasilacza v1.05. Spuchnięte kondki 680uf 16v oraz 100uf 50v wymieniłem, pomiary wykazały zwarcie na lini 5v( od spodu płytki zasilacza)(tak trzeba ja odlutowac od płyty matki). Zwarła na stałe dioda Schottky-ego LGE SS16 do masy. Szybka wymiana ze starej elektroniki i rezultat pozytywny. Możliwe że w waszym przypadku brak zasilania 5v podobnie padła dioda ale obwód jest przerwany na stale nie jak u mnie zwarty. dioda SS16 umiejscowiona jest od spodu płytki zasilacza. Ht sonda ops.pdf Edytowano Grudzień 4, 2024 przez Issues Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »