Skocz do zawartości

Silniki, przewody, koła...

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

będę prawdopodobnie potrzebował mocniejszych silników niż te z kursu. 

Jak wybrać takie silniki, jak nazywają się te przewody, które lutuje do takiego silnika i jak znaleźć koła i w jaki sposób je podpiąć, żeby napędzać cokolwiek takim silnikiem - bo jak rozumiem, nie zawsze będę miał do czynienia z gotowcem, jak w przypadku kółek dostępnych w kursie.  

Z pozdrowieniami

Dołącz jakiś rysunek, wtedy będzie można coś więcej napisać w tym temacie. Jaką rolę mają spełniać silniki? Co układ będzie robił? Napisz więcej konkretnych informacji.

Silniki będą napędzać 2 koła 

o takie https://botland.com.pl/silniki-dc-katowe-z-przekladnia/16472-kolo-silnik-65x26mm-5v-z-przekladnia-481-przewody-5903351248136.html 

chcę, żeby były mocniejsze.  

Drugie moje pytanie to te kable, pod jaką nazwą znaleźć te kable, jeśli będę chciał przylutować dłuższe? 

No i koła, w tym przypadku są to gotowe koła z gotowymi silnikami. Jak wyciągnę silnik to jest tam jakiś plastikowy element na końcu. Co jeśli będę chciał użyć innych kół albo innych silników?

Pozdrawiam

(edytowany)

W sumie, kupiłem w sklepie elektronicznym jakieś grubsze przewody, przetestowałem na swoich silnikach modelarskich z  kursu o budowie robota i działają. 

Zastanawiam się w sumie czy już je lutować, czy może podmienić te silniki na jakieś mocniejsze, bo w sumie konstrukcja mechaniczna, którą skręciłem jest wystarczająco lekka, że jeden silnik jest w stanie to uciągnąć. Z drugiej strony, dodam jeszcze więcej elementów, więc może warto by było już użyć mocniejszych silników. Stąd moje pytanie - czy byłby ktoś tak uprzejmy, doradzić mi, jak łatwo podmienić te silniki? Pytania mam następujące.

1. Czy da się w prosty sposób zastąpić silniki z kursu (te które podlinkowałem powyżej) na mocniejsze, zostawiając te żółte koła, obudowy itp? 

Widzę, że ten np.  jest niemal identyczny ale moment wynosi 0.8 zamiast 0.5 

https://botland.com.pl/silniki-dc-katowe-z-przekladnia/16016-silnik-dc-148-3-6v-z-podwojnym-walem-200rpm-5904422344078.html

czy to jest w stanie pomóc? I jak jestem w stanie sprawdzić czy mam te silniki czy te drugie z momentem 0.5? 

Co z kolei z takimi silnikami https://botland.com.pl/silniki-dc-katowe-z-przekladnia/2489-silnik-dc-dagu-dg01d-1201-45v-z-podwojnym-walem-2szt-6952581600893.html

czy mogę po prostu kupić te? Widzę, że tutaj jest 4,5 V więc robot shield z kursu powinien się nadać?

2. Co w momencie, jeśli będę budował coś jeszcze innego i będę chciał użyć innych, customowych kół? Jestem świadomy, że nie zawsze będę miał gotowe rozwiązanie jak w tym przypadku i trzeba będzie użyć jakichś rozwiązań z zakresu przełożenia napędu jak mniemam? Czy ktoś zna jakieś dobre artykuły, kursy, filmy (najlepiej w standardzie tych kursów z forbota) dotyczących tej materii? 

Edytowano przez giovanni

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...