Skocz do zawartości

Wytułmaczy mi ktoś "łopatologicznie" jak działa tranzystor?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, Mam 19lat i przeszedłem 1 Poziom Kursu elektroniki i zabieram się za 2 lecz napotyka mnie problem ze zrozumieniem jak działa tranzystor wszytko inne rozumiem.

Oglądałem setki filmów na ten temat mam kilka książek i nie rozumiem tego, teraz w 2 części kursu jest temat o Układzie darlingtonia też tego nie rozumiem.

@Lipcowy jeśli tyle czytałeś, oglądałeś i wykonywałeś ćwiczenia, a nadal potrzebujesz "łopatologicznego" wyjaśnienia to najlepiej będzie, jeśli zadasz jakieś konkretne pytania: co dokładnie jest dla Ciebie nie zrozumiałe w takim podstawowym zastosowaniu tranzystora? Jeśli żadne popularne źródła nie pomogły w zrozumieniu tematu to lepiej będzie, wyjdziemy od Twoich pytań, bo inaczej to dostaniesz pewnie informacje, które będą podobne do tego co już czytałeś.

16 minut temu, Lipcowy napisał:

I jaki rezystor dać przed bazą? żeby nie uszkodzić tranzystora?

@Lipcowy  Ten rezystor wyliczasz według potrzeb...jeśli np. Podajesz na bazę napięcie 5v, na wyjściu tranzystora chcesz uzyskać 50mA wydajności i powiedzmy ze beta tranzystora to 10 to... 

50mA / 10 = 5mA na bazę 

(Napięcie bazy - spadek na bazie) / przez prad bazy = rezystor bazy

5v - (~0.7v) / 0.005A = 860ohm

Potraktuj bazę jako delikatne pokrętło w kranie. Letko oxkręcisz popłynie mało wody. Jak na siłe kręcisz to urywasz. Prąd na bazę zależy od źrudła napięcia.

(edytowany)

@keram167

Hm nie mogę odtworzyć filmu, ale z opisu pod spodem zaczynam to trochę rozumieć, analogia do wody to fajny sposób.

Edytowano przez Lipcowy
  • 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...