Skocz do zawartości

Projekt inżynierski - automatyczna kontrola czujnikiem wizyjnym

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Zabieram się za swój projekt inżynierski i chciałbym otrzymać kilka rad.
Tytuł to: Wykorzystanie czujników wizyjnych w automatycznej kontroli.
Taki wymyśliłem, ponieważ z zakładu pracy jestem w stanie pozyskać starej generacji czujnik Keyence IV, które zastąpione zostały nowszymi. Na co dzień pracuję z tymi czujnikami, zakładam je na maszynie, ustawiam kontrole, dobieram narzędzia w oprogramowaniu Navigator itd. Dzięki projektowi chciałbym przynajmniej w podstawowym stopniu zrozumieć podstawowe schematy elektryczne, programowanie.

Mam zamiar działać na kilku frontach, tj. pytać profesorów, kolegów z pracy, ale i na forum.

Projekt miałby wyglądać tak:
1. Stawiam przedmiot w wyznaczone miejsce.
2. Naciskam przycisk, który jest triggerem dla czujnika, który przeprowadzi kontrolę.
3. Czujnik daje sygnał OK lub NOK; jeżeli OK - zielona lampka; jeżeli NOK - czerwona lampka.

Teraz z powodu braku wiedzy nie wiem, czy powyższe jest strasznie banalne, czy jednak trochę się namęczę.
W głowie mam kilka dodatków, jak np. elektromagnes, który trzymałby np. śrubkę w przypadku NOK, a zwolniłby gdy OK. Gdy NOK, musiałby być kolejny sygnał, by ten magnes zwolnić, np. jakimś kluczykiem, lub innym przyciskiem - coś na zasadzie uprzywilejowanej osoby posiadającej uprawnienia.

Na tym etapie chciałbym zapytać co należy zakupić, by zacząć pracę. Pytania pewnie banalne - jaki przycisk? jaki sterownik? (arduino uno?) jakie przewody? jaki podręcznik? 🙂

Z góry dzięki za wsparcie.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.