stoku Napisano 26 marca Udostępnij Napisano 26 marca Cześć, Zabieram się za swój projekt inżynierski i chciałbym otrzymać kilka rad. Tytuł to: Wykorzystanie czujników wizyjnych w automatycznej kontroli. Taki wymyśliłem, ponieważ z zakładu pracy jestem w stanie pozyskać starej generacji czujnik Keyence IV, które zastąpione zostały nowszymi. Na co dzień pracuję z tymi czujnikami, zakładam je na maszynie, ustawiam kontrole, dobieram narzędzia w oprogramowaniu Navigator itd. Dzięki projektowi chciałbym przynajmniej w podstawowym stopniu zrozumieć podstawowe schematy elektryczne, programowanie. Mam zamiar działać na kilku frontach, tj. pytać profesorów, kolegów z pracy, ale i na forum. Projekt miałby wyglądać tak: 1. Stawiam przedmiot w wyznaczone miejsce. 2. Naciskam przycisk, który jest triggerem dla czujnika, który przeprowadzi kontrolę. 3. Czujnik daje sygnał OK lub NOK; jeżeli OK - zielona lampka; jeżeli NOK - czerwona lampka. Teraz z powodu braku wiedzy nie wiem, czy powyższe jest strasznie banalne, czy jednak trochę się namęczę. W głowie mam kilka dodatków, jak np. elektromagnes, który trzymałby np. śrubkę w przypadku NOK, a zwolniłby gdy OK. Gdy NOK, musiałby być kolejny sygnał, by ten magnes zwolnić, np. jakimś kluczykiem, lub innym przyciskiem - coś na zasadzie uprzywilejowanej osoby posiadającej uprawnienia. Na tym etapie chciałbym zapytać co należy zakupić, by zacząć pracę. Pytania pewnie banalne - jaki przycisk? jaki sterownik? (arduino uno?) jakie przewody? jaki podręcznik? 🙂 Z góry dzięki za wsparcie. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Santiago 30 maja Udostępnij 30 maja Arduino uno odpada. Tyle wiem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
etet100 31 maja Udostępnij 31 maja Żeby automatycznie kontrolować to najpierw należałoby. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »