Skocz do zawartości

Sterowanie elektromagnesami z mostekiem H L6203, czy czegoś brakuje

Kamro

Pomocna odpowiedź

Witam ponownie,

Poniżej prezentuję schemat sterowania dwoma elektromagnesami używanymi w silniku liniowym.

Analizując dokumentację zauważyłem że diody flyback są już umieszczone wewnątrz. Stąd nie dodawałem żadnych zewnętrznych.

Układ jest zasilany zewnętrznie z zasilacza 12V/8.3A. Elektromagnesy mają po 3Ohmy każdy oporu, stąd maksymalnie przy takim napięciu zasilania pobierać powinnny 4A każdy.

Mostkami steruję PWM'ami generowanymi w STM32, które są podłączone odpowiednio do pinów EN. Kierunkiem steruje za pomocą wejść IN1 i IN2.

Niestety dzisiaj podczas prób działania nagle jeden z mostków przestał działać poprawnie. Zamiast dostać na wyjściu 12V przy wypełnieniu 100%, dostaję około 2.5V. Dodam, że Vref w dobrze działającym mostku wynosi ponad 9V, w tym wadliwym za to 4.25V.

W czym może tkwić problem? Na schemacie w dokumentacji układu (Figure 17) widzę dodatkowe diody przy wyjściach mostka, oraz rezystor z kondensatorem. Nie bardzo jednak wiem do czego one służą.

Bardzo bym prosił o pomoc i pozdrawiam.

image.thumb.png.a5a73cce3e4dc2f6ae647f80a6cea311.png

L6203.pdf

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.