Skocz do zawartości

SIM800 zasilanie z baterii - dobór przetwornicy

wojtek6000

Pomocna odpowiedź

Cześć:)

Planuję budowę urządzenia opartego o esp32 oraz moduł gsm SIM800. Zadaniem urządzenia ma być zebranie kliku prostych informacji z czujników (stan niski/wysoki), przesłanie ich przez gsm na serwer, a następnie uśpienie esp32 i SIM800 na 5 min. Całość musi być zasilana z baterii AA. Najważniejsze w projekcie jest to, by jak najrzadziej wymieniać baterie. W dokumentacji technicznej wyczytałem, że moduł SIM800 potrzebuje nawet 2A w piku. Zastanawiałem się czy w związku z tym,  musze stosować przetwornicę o wydajności 2A (która jest dość droga), czy mogę zastosować przetwornicę np. 1A, ale przed uruchomieniem modułu gsm ładować kondensatory, z których sim800 pobierałby energię. Czy w moich rozmyślaniach jest sens? Czy muszę się pchać w drogą przetwornicę 2A? Jeżeli tak to jaką polecacie? 

Zapomnij o bateriach, sa gotowe moduły z wbudowaną ładowarką modułem gsm i esp na pokładzie nazywa się to lily ttgo. Aha w nowych projektach kieruj się w stronę modułów sim7000 na pasmo lte 4G bo na 2G już długo nie popracujesz 

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.