Skocz do zawartości

Wifi-ppp-uart

Dzimi87

Pomocna odpowiedź

Słyszałem że na malinie można takie cudo zrobić ,próbowałem na ESP32 ale tam nie chcą działać dwa port naraz udp i tcp....Na razbery można wykorzystać uart i protokół PPP i przesyłać w całości paczki bez problemu.

Oryginalnie: Echosonda(ip192.168.10.1)łączy się z telefonem i on otrzymuje(ip192.168.10.2)

Pierwsza przeróbka dołożyłem repater jest lepiej ale 2.4ghz gryzie się z aparaturą.

Co próbuje osiągnąć

1. 

Razbery pi zero w(jako stacja) zamontowana w łódce ma połączyć się z echosonda.W echo nie mogę nic zmienić ustawić.Potrzebuje tak ustawić razbery na początek może być ręcznie na stole czy zadziała. Jako stacje wifi która przepchać do PPP i na uart tam będzie urządzenie nadawczo/odbiorcze 

2.

Razbery pi zero w ( jako AP) ma być na brzegu do niego łączyć ma się telefon po wifi. I ma być zmostkowany PPP do uart i znowu urządzenie nadawczo/odbiorcze.

Udało się mi się zainstalować rasbiana z pulpitem docelowo ma być bez.

I chyba udało się zrobić Ap i Stacje  jak dla mnie to za dużo poleceń pewnie połowa nie potrzebna 

Prawdopodobnie mam połączenie PPP-Uart na jednym i drugim muszę włączyć ręcznie 

Mniej więcej sieć wygląda tak 

Schemat Sieci

1 Sieć 192.168.10.0/24:

Deeper Ap: 192.168.10.1

Raspberry Pi A: 192.168.10.2

2 Sieć 10.0.0.0/24:

Raspberry Pi A (PPP, ppp0): 10.0.0.1

Raspberry Pi B (PPP, ppp0): 10.0.0.2

3 Sieć 192.168.20.0/24:

Raspberry Pi B (AP): 192.168.20.1

Telefon: 192.168.20.2

Te pytanie z ciekawości czy jak dzieli je 2 sieć czy 1 i 3 nie może korzystać z tych samych IP?

Pytanko jak to ogarnąć żeby zadziałało 

Najlepiej z automatu po włączeniu zasilania 

Jakie sprawdzić czy są wymagane pakiety, ewentualnie dociągnąć żeby nie za wiele.

W domu mam co wpisywałem w terminalu na jednym i drugim ale może nie będzie potrzebne na razie...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.