Skocz do zawartości

Ubiłem Atmegę? Błąd z "expected signature for ATmega328P is 1E 95 0F" oraz niedziałający reset

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@KatzePL Ta Atmega jest oznaczona bez "p". Ma na koncu "U". To troche inna Atmega 328 niz ta pierwsza. Niestety nie wiem jakie fusbity mam ustawić pod 16MHz. Znalazłem taki kalkulator  ale tam jest od groma opcji, ktorych niestety nie rozumiem dlatego wolalem na poczatek znalezc jakies gotowe pod ten mikrokontroler. 

@_LM_ @rafal220 Chętnie podrzucę wszystkie informacje jakich potrzebujecie, wybaczcie jeżeli coś przegapiłem. Mam chiński programator  jednak nie byłem w stanie mu wrzucić firmware przez drugi programator tak jak na tym filmie (od polowy), oczywiście próbowałem to zrobić. Mogę zaraz jeszcze raz spróbować i Wam zapodam błąd jaki dostaję ale tam chyba połączenia w ogóle nie wykrywa. 

Co do tego warninga z SCK to gdzieś wyczytałem że to nie jest duży problem ale teraz już wiem, że to był błąd.

To teraz zasadnicze pytanie, czy jak pomieszałem te fus-bity na tych Atmegach to one są jeszcze do odratowania skoro nie wykrywa połączenia? 

Edytowano przez Sheppard25
(edytowany)
27 minut temu, Sheppard25 napisał:

Mogę zaraz jeszcze raz spróbować i Wam zapodam błąd jaki dostaję ale tam chyba połączenia w ogóle nie wykrywa. 

A Zwarłeś zworkę JP1 na czas wgrywania sowtu? Zworka służy do upgrade tego programatora kiedy chcesz zaktualizować software.  

Edytowano przez rafal220
(edytowany)
13 minut temu, rafal220 napisał:

A Zwarłeś zworkę JP1 na czas wgrywania sowtu? Zworka służy do upgrade tego programatora kiedy chcesz zaktualizować software.  

Tu był problem bo zwarłem JP1 ale zworką która wcześniej była obok i nie działało. Teraz wziąłem kolejną zworkę i proszę, wygląda na to że soft się wgrał

PS C:\Users\mscir\OneDrive\Desktop\usbasp.2011-05-28\bin\firmware> avrdude -p atmega8 -P COM4 -c avrispv2 -U flash:w:usbasp.atmega8.2011-05-28.hex
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude: device signature = 0x1e9307 (probably m8)
avrdude: Note: flash memory has been specified, an erase cycle will be performed.
         To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: erasing chip

avrdude: processing -U flash:w:usbasp.atmega8.2011-05-28.hex:i
avrdude: reading input file usbasp.atmega8.2011-05-28.hex for flash
         with 4700 bytes in 1 section within [0, 0x125b]
         using 74 pages and 36 pad bytes
avrdude: writing 4700 bytes flash ...
Writing | ################################################## | 100% 3.15 s
avrdude: 4700 bytes of flash written
avrdude: verifying flash memory against usbasp.atmega8.2011-05-28.hex
Reading | ################################################## | 100% 1.58 s
avrdude: 4700 bytes of flash verified

avrdude done.  Thank you.

PS C:\Users\mscir\OneDrive\Desktop\usbasp.2011-05-28\bin\firmware>

Natomiast tu mam pytania:

Zrobiłem zgodnie z dokumentacją tego chińczyka https://www.eliptor.pl/download/USBASP-UG.pdf. Pobrałem firmware ze strony https://www.fischl.de/usbasp/ i tam jest, że najnowszy soft z 2011 ma precompiled firmware pod Atmega8 i 88. A to nie jest tak że powinienem nim móc programować dowolnego AVRa? Co jeżeli mam 328 a wgrałem mu właśnie ten firmware pod Atmega8? Trochę nie rozumiem czemu firmware jest pod konkretny mikrokontroler skoro generalnie te programatory powinny programować różne.

I co z tymi dwiema Atmegami, spisac je juz na straty?

(edytowany)
43 minuty temu, Sheppard25 napisał:

Na zdjęciach z dołączonego linku widzę zworkę JP2 do ustawienia napięcia 3,3V/5V, jak masz 3,3V to ustaw na 5V.
Ten programator działa też z ProgISP, link do programu znajdziesz na stronie Gotronika.

43 minuty temu, Sheppard25 napisał:

ale tam jest od groma opcji,

Tan sam, co ja używam. Ma trzy kategorie metody ustawień: Feature configurationManual fuse bits configurationCurrent settings.
Z listy wybierasz 328P, dla pewności idziesz do ostatniej kategorii i naciskasz Default.
Teraz interesuje cię pierwsza metoda (najłatwiejsza). Z pierwszej listy wybierasz Ext Crystal Osc. dalej po średniku są wersje zakresów taktowania (wybierasz odpowiedni) i następnie czas opóźnienia startu/resetu mikrokontrolera. Czas możesz wybrać 65 ms + (najdłuższy, ostatnia pozycja na liście).
Ostatnie to wybierasz czy chcesz dzielić zegar przez 8 (CKDIV8). Gotowe do skopiowania wartości masz podane w Current settings.

Edytowano przez KatzePL
(edytowany)
5 minut temu, KatzePL napisał:

Na zdjęciach z dołączonego linku widzę zworkę JP2 do ustawienia napięcia 3,3V/5V, jak masz 3,3V to ustaw na 5V.
Ten programator działa też z ProgISP, link do programu znajdziesz na stronie Gotronika.

Tan sam, co ja używam. Ma trzy kategorie metody ustawień: Feature configurationManual fuse bits configurationCurrent settings.
Z listy wybierasz 328P, dla pewności idziesz do ostatniej kategorii i naciskasz Default.
Teraz interesuje cię pierwsza metoda (najłatwiejsza). Z pierwszej listy wybierasz Ext Crystal Osc. dalej po średniku są wersje zakresów taktowania (wybierasz odpowiedni) i następnie czas opóźnienia startu/resetu mikrokontrolera. Czas możesz wybrać 65 ms + (najdłuższy, ostatnia pozycja na liście).
Ostatnie to wybierasz czy chcesz dzielić zegar przez 8 ([CKDIV8=0]). Gotowe do skopiowania wartości masz podane w Current settings.

@KatzePLDzięki a jezeli nie ma tam mojego 16MHZ na liscie? Sa same 8MHz. I ten zegar to pownienem dzielić? Chyba po to dajemy tam ten oscylator żeby zwiększyć taktowanie? Z dobrych wiadomości, po wgraniu softa nie mam już tego warningu o którym pisał @_LM_ i koledzy z Discord.

6 minut temu, Sheppard25 napisał:

tam jest, że najnowszy soft z 2011 ma precompiled firmware pod Atmega8 i 88.

Bo pewnie mowa o aktualizacji pod US który się znajduje na PCB programatora. (możesz odczytać symbol).

(edytowany)
7 minut temu, Sheppard25 napisał:

Dzięki a ten zegar to pownienem dzielić?

Według uznania.

7 minut temu, Sheppard25 napisał:

Chyba po to dajemy tam ten oscylator żeby zwiększyć taktowanie?

https://www.youtube.com/watch?v=Scn4Gzqy0n4

14 minut temu, Sheppard25 napisał:

Trochę nie rozumiem czemu firmware jest pod konkretny mikrokontroler skoro generalnie te programatory powinny programować różne.

Akurat tutaj występuje zjawisko, że Atmega programuje Atmegę. 😛 Firmware jest dla programującego uC, czyli Atmega8.

Edytowano przez KatzePL
  • Lubię! 1
7 minut temu, KatzePL napisał:

Na zdjęciach z dołączonego linku widzę zworkę JP2

Prawdopodobnie JP2 wybierasz napięcie, a JP1 przechodzisz w tryb bootowania, ale nie będę się spierał...  

Przed chwilą, rafal220 napisał:

Prawdopodobnie JP2 wybierasz napięcie, a JP1 przechodzisz w tryb bootowania, ale nie będę się spierał...  

@rafal220 tak, miałeś rację. Firmware wgrany w każdym razie. Dziękuję

@KatzePL dołączam screena, nie mam tu nigdzie 16 MHz. 

@_LM_ tak jak napisałem, firmware wgrany, warningu nie widzę już. Więc teraz fusbity jak będę wgrywał to powinno być okej. Mogę spróbować na trzeciej atmedze, niemniej pytanie moje pozostaje aktualne, czy tamte są do odratowania, może po prostu fusbity skopałem a nie spaliłem je? 

Zrzut ekranu 2024-08-22 221547.png

(edytowany)
1 minutę temu, Sheppard25 napisał:

dołączam screena, nie mam tu nigdzie 16 MHz. 

Ostatnia pozycja. `8.0- MHz` oznacza 8MHz i wyższe.

Edytowano przez KatzePL
  • Lubię! 1
1 minutę temu, Sheppard25 napisał:

czy tamte są do odratowania, może po prostu fusbity skopałem a nie spaliłem je? 

Podłącz i sprawdź

6 minut temu, KatzePL napisał:

Akurat tutaj występuje zjawisko, że Atmega programuje Atmegę. 😛

Jeszcze ciekawszą wiadomością jest że AVR może sam siebie przeprogramować 😄

(edytowany)

5 minut temu, KatzePL napisał:

Ostatnia pozycja. `8.0- MHz` oznacza 8MHz i wyższe.

@KatzePL O super, dziękuję. A czym sie roznia w takim razie te dwie 65ms? Widzę różne SUTy ale nie do konca wiem co to jest i ktory z nich wybrac😛

@_LM_ sprawdziłem na obu programatorach, nadal błąd przy próbie połączenia (z resztą nie łudziłem się, skoro drugi programator wczesniej tez do nich nie mogl wejsc). Czyli wychodzi na to, ze samymi fusbitami mozna sobie ubic mikrokontroler na ament ;D Btw dałbyś namiar na Discorda czy to taka zamknięta grupa? To może trochę tam też kolegów pomęczę.

(edytowany)
3 minuty temu, Sheppard25 napisał:

Czyli wychodzi na to, ze samymi fusbitami mozna sobie ubic mikrokontroler ;D

Nie ubić a zablokować. Przynajmniej te starszej generacji do nowszych się nie odnoszę bo już dawno z AVR nie pracuję. A zablokować możesz kiedy przestawisz źródło taktowania na zewnętrzne ale bez kwarcu a z generatorem, albo przez wyłączenie pinu reset. W obu przypadkach taki mikrokontroler jest do odratowania: w pierwszym przez podanie zewnętrznego sygnału (chyba 1MHz nie pamiętam) w drugim przez kasowanie programatorem HV tu więcej wie kolega @Misiek_86 

Edytowano przez _LM_
9 minut temu, Sheppard25 napisał:

A czym sie roznia w takim razie te dwie 65ms?

Oprócz opóźnień w milisekundach, jest też ilość cykli zegara.
Wydaje mi się, że możesz nawet ustawić 1K/14 (1000 cykli przed startem, 14 na reset), jak będzie dobrze to możesz zmniejszyć minimalne opóźnienie do 4.1ms.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...