Skocz do zawartości

Jak zbudować wzmacniacz audio na LM358 i tranzystorach?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Zbudowałem prosty odtwarzacz MP3 i radio, ogólnie taki głośniczek. Jednak wydobywany dźwięk jest za cichy. Więc postanowiłem zbudować wzmacniacz audio. Brzmienie było jak głośniki w kościele lub na dworcu kolejowym. I tu przychodzę z pytaniem jak zbudować wzmacniacz audio który da czysty dźwięk na wyjściu. Wiem, że 90% jest na lm386. Jednak nie posiadam takiego wzmacniacza. Wiem, że kosztuje 1-2 zł za sztukę, ale na razie nie zamawiam. Mam dużo lm358. Wiem że sam w sobie nie da rady uciągnąć głośnika. Jednak od czegoś są tranzystory . Mam dużo tranzystorów małej i średniej mocy. Jeśli chodzi o tranzystory dużej mocy to mam tylko mosfety... Nadadzą się? Czy ktoś mógłby mi wysłać dobry projekt wzmacniacza audio albo na lm358 i tranzystorach albo na samych tranzystorach. Z góry dziękuje 

P.S. na obecną chwilę nie chcę nic dokupywać więc proszę nie proponować kupna nowych części 

(edytowany)

Mikrofarady (uF/16V). Tak, możesz je zastąpić. To jest najprostszy schemat. Nie wiem czy spełni on Twoje oczekiwania ale wszelkie inne a szczególności dające lepsze brzmienie, są bardziej rozbudowane. No może jeszcze prostszy ale wymagający głośnika

16 omów i ma gorsze parametry mam taki:

5114812500_1725707984_thumb.jpg 

Mogą być tranzystory BC 547C tylko trzeba zmienić polaryzację zasilania. Plus na górze a minus na masę). Jeśli nie masz z literką C to musisz dobrać inną wartość rezystora 15M. Potencjometr bez może być inny. 

Edytowano przez Preskaler
2 godziny temu, Preskaler napisał:

Sądzę, że taki wzmacniacz powinien wystarczyć. Oczywiście do ew. stereo potrzebne będą 2.

1261483900_1725704084_thumb.jpg 

Tutaj c5 nie powinein miec odwrotnej polaryzacji?

2 godziny temu, Igus napisał:

Tutaj c5 nie powinein miec odwrotnej polaryzacji?

Nie, polaryzacja jest prawidłowa. Lewa końcówka jest na potencjale masy a prawa - spolaryzowana dodatnio.

1 godzinę temu, Igus napisał:

Wedlug mnie uklad nie dziala. Zmontowalem a dzwieku zero

Sprawdź napięcia. Na +C7 powinno być ok. 4,5V. Sprawdź dokładnie czy się gdzieś nie pomyliłeś?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...