Skocz do zawartości

Jak zbudować wzmacniacz audio na LM358 i tranzystorach?

Igus

Pomocna odpowiedź

Witam,
Zbudowałem prosty odtwarzacz MP3 i radio, ogólnie taki głośniczek. Jednak wydobywany dźwięk jest za cichy. Więc postanowiłem zbudować wzmacniacz audio. Brzmienie było jak głośniki w kościele lub na dworcu kolejowym. I tu przychodzę z pytaniem jak zbudować wzmacniacz audio który da czysty dźwięk na wyjściu. Wiem, że 90% jest na lm386. Jednak nie posiadam takiego wzmacniacza. Wiem, że kosztuje 1-2 zł za sztukę, ale na razie nie zamawiam. Mam dużo lm358. Wiem że sam w sobie nie da rady uciągnąć głośnika. Jednak od czegoś są tranzystory . Mam dużo tranzystorów małej i średniej mocy. Jeśli chodzi o tranzystory dużej mocy to mam tylko mosfety... Nadadzą się? Czy ktoś mógłby mi wysłać dobry projekt wzmacniacza audio albo na lm358 i tranzystorach albo na samych tranzystorach. Z góry dziękuje 

P.S. na obecną chwilę nie chcę nic dokupywać więc proszę nie proponować kupna nowych części 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Mikrofarady (uF/16V). Tak, możesz je zastąpić. To jest najprostszy schemat. Nie wiem czy spełni on Twoje oczekiwania ale wszelkie inne a szczególności dające lepsze brzmienie, są bardziej rozbudowane. No może jeszcze prostszy ale wymagający głośnika

16 omów i ma gorsze parametry mam taki:

5114812500_1725707984_thumb.jpg 

Mogą być tranzystory BC 547C tylko trzeba zmienić polaryzację zasilania. Plus na górze a minus na masę). Jeśli nie masz z literką C to musisz dobrać inną wartość rezystora 15M. Potencjometr bez może być inny. 

Edytowano przez Preskaler

2 godziny temu, Preskaler napisał:

Sądzę, że taki wzmacniacz powinien wystarczyć. Oczywiście do ew. stereo potrzebne będą 2.

1261483900_1725704084_thumb.jpg 

Tutaj c5 nie powinein miec odwrotnej polaryzacji?

2 godziny temu, Igus napisał:

Tutaj c5 nie powinein miec odwrotnej polaryzacji?

Nie, polaryzacja jest prawidłowa. Lewa końcówka jest na potencjale masy a prawa - spolaryzowana dodatnio.

1 godzinę temu, Igus napisał:

Wedlug mnie uklad nie dziala. Zmontowalem a dzwieku zero

Sprawdź napięcia. Na +C7 powinno być ok. 4,5V. Sprawdź dokładnie czy się gdzieś nie pomyliłeś?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.