Skocz do zawartości

[Kurs cz. 1] MOSFET przewodzi bez napięcia na bramie/gate. Jak?

Pomocna odpowiedź

Witam,

wykonywałem przykład z rozdziału o tranzystorach kursu podstawowego (część I). Wg układu jak na schematach poniżej.

kurs_elektroniki_tranzystory_mosfet_montaz_bs170_4.thumb.png.ef98e9882ccddb823973c48e35d54630.pngkurs_elektroniki_tranzystory_mosfet_montaz_bs170_3.thumb.png.7c8f699e3e1a5a7747dd23fa5a4a33a8.png

Natrafiłem na niezrozumiałe dla mnie zachowanie układu.
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie jak to możliwe / co robię źle.

1. brama (gate) połączona z plusem baterii — przepływ prądu / LED świeci
  2. brama (gate) połączona z minusem baterii — brak przepływu prądu / LED zgaszony
  3. brama (gate) bez połączenia — brak przepływu prądu / LED zgaszony
  4. brama (gate) bez połączenia (jeśli poprzednio połączona była z plusem baterii) — przepływ prądu / LED świeci
  5. brama (gate) „połączona“ z niczym — przepływ prądu / LED świeci

Sytuacje 1-3 rozumiem.
Nie wiem jednak w jaki sposób prąd płynie przez tranzystor gdy do bramy (gate) nie jest przyłożone napięcie, tj. sytuacje 4 i 5.

Zamieszczam poniżej nagranie wideo.

mosfet_360_fps5.thumb.gif.816723fcb54f3280a930623c97261e94.gif

PS szkoda, że nie można na forum zamieszczać plików wideo — GIF ma niższą jakość, brak elementów sterujących odtwarzanie, a mimo to zajmuje więcej miejsca na forumowym serwerze.
Poniżej umieszczam zdjęcia (w wyższej niż wideo rozdzielczości) kolejno sytuacji 1-4 (zdjęcia o odpowiednich nazwach plików).

sytuacja_1.thumb.jpg.dcbfaff2a6e0c995ee3df40f6557ebee.jpgsytuacja_2.thumb.jpg.005fda31f0bc8c307b01e7a5611130e8.jpgsytuacja_3.thumb.jpg.54072310f82591bfbf5e9bde3e078dca.jpgsytuacja_4.thumb.jpg.cff30e1bad43299f2c566103747bd8f7.jpg

Edytowano przez unreached-wag
Zmiana stopklatek na zdjęcia

Z Kursu elektroniki II – #10 – tranzystory unipolarne (MOSFET) przeczytać możesz, że:

"Jeżeli w działającym układzie zostanie wyjęty rezystor (czego nie polecamy robić z uwagi na możliwość uszkodzenia tranzystora), to buzzer może nadal piszczeć. Dlaczego? Bramka jest oddzielona od kanału izolatorem – tworzy się więc tam pojemność, czyli jest tam mały, wewnętrzny kondensator. Jeśli został on raz naładowany za pośrednictwem rezystora, to po jego wyjęciu będzie nadal utrzymywał to napięcie. Dopiero po pewnym czasie, wskutek nieidealności izolatora, ulegnie on rozładowaniu."

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.