Skocz do zawartości

Jaką drukarkę 3D i skaner wybrać?

Mazek

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem na tym forum jak i laikiem w świecie druku 3d. Za ok. 2 tyg. będę otwierać działalność gospodarczą na które otrzymam dofinansowanie w kwocie 42.000 zł. Swoją działalność będę chciał kierować w stronę branży motoryzacyjnej, natomiast będę również otwarty na inne dziedziny. Dopiero uczę się wszystkiego od podstaw i zdaje sobie sprawę, że bardzo długa droga przede mną. Filamenty, których będę używał w tej branży na pewno będą musiały się nie kiedy charakteryzować duża wytrzymałością na temperaturę czy wytrzymałość patrząc z uwagi na charakter pracy, również wielkość wydrukowanych modeli będzie nie kiedy większa niż możliwość wydruku jednorazowego w drukarce. Zastanawiam się poważnie też nad zakupem skanera 3d który mógłby ułatwić mi znacznie pracę w danej branży.
1. Jakiej firmy drukarek polecacie do takiego charakteru pracy oraz dlaczego ?
2. Na co ewentualnie zwracać szczególną uwagę przy zakupie takich drukarek ? 
3. Z jakiego sklepu polecacie zakup takiego sprzętu, ( dodam że mieszkam w Białymstoku i najlepiej jak by były to sklepy, np. w Warszawie z uwagi na to, że będzie trzeba odbyć stacjonarne szkolenie z zakupionego szpętu.)
4. Jakiej firmy skanery 3d polecacie i również proszę o chociaż jedno zdanie uzasadniające dany wybór.
5. Jakie szkolenia polecacie z programu CAD, ( często będę musiał do projektować dany fragment części, stąd konieczność poznania i nauki projektowania w programie )
6. Ogólnie co myślicie o kierunku którym wybrałem ewentualnie co wy byście na moim miejscu wybrali za cel przy takim budżecie ?

Z góry dziękuje i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi z waszej strony.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.