Skocz do zawartości

Napędzenie silnikiem 3 uchwytów wiertarskich

Jarekpi

Pomocna odpowiedź

Cześć. 

Koledzy potrzebuje pomocy bo temat mi obcy a muszę złożyć pewne urządzenie. 

Mam silnik z wkrętarki i płaskownik. 

Chcę podłączyć koła pasowe do silnika oraz do 3 uchwytów wiertarskich (lub jakiekolwiek uchwyty które utrzymają wiertło lub bita). 

Tylko nie mam pojęcia jak do plaskownika zamocować uchwyty wiertarskie, jaki wal i kola pasowe. 

Rozumiem, że robię w plaskowniku otwór, na dole koło pasowe, na górze uchwyt wiertarski i łączę to wałem. Tylko jakim wałem to połączyć? Płaskownik ma 3mm.

21 minut temu, Jarekpi napisał:

Rozumiem, że robię w plaskowniku otwór, na dole koło pasowe, na górze uchwyt wiertarski i łączę to wałem. Tylko jakim wałem to połączyć? Płaskownik ma 3mm.

A ja bujam się bujam się, nie zobaczysz wiertła więcej oj nie 😄 

3mm to zdecydowanie za mało, chyba że to będą dwa płaskowniki, bicie będzie niemiłosierne - to musi mieć stabilizację (i łożyskowanie stożkowe lub baryłkowe by tarcie nie stopiło mocowania a siła przeciwdziałająca wierceniu łożyska).

A co do pytania: poszukałbym stożków B16 na wałku u chińczyków (może na allegro też znajdziesz). Na 100% są takie pod tulejki ER20.

Poza tym ten silnik będzie pewnie i tak za słaby (zwłaszcza z wkrętarki akumulatorowej, która ma przekładnię planetarną) o obrotach koniecznych do wiercenia konkretnych materiałów nie wspominając...

Edytowano przez H1M4W4R1

(edytowany)

Nie będzie wierteł i wiercenia tylko na przykład stożkowe kamienie szlifierskie (jak w dremlu) o różnych gradacjach. Używane pojedynczo a nie wszystkie ma raz. Siła i obroty nieduże, spokojnie daje rade wkrętarka na wolnych obrotach trzymając w rękach. 

Jednak czas usprawnić proces aby nie przekładać elementów we wkretarce a mieć je połączone 3 jednocześnie. 

Edytowano przez Jarekpi

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Takie gotowce są w AliExpress.

Uchwyt_x_3.thumb.png.7a452eef0181c63060d17e1797617c28.png  albo takie Uchwyt_x_2.thumb.png.a4d20bd2ff17ee6049d15cd06ac783d0.png

Nie wiem czy wystarczy to przykręcić do płaskownika, ale widać, że można przykręcić.

Edytowano przez Sylba
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.