Skocz do zawartości

Pulsująca dioda podczas ładowania akumulatora

roz

Pomocna odpowiedź

Hej.

Potrzeba jest taka: podłączam ładowarkę, dopóki akumulator się ładuje to Arduino pulsuje diodą. Akumulator naładowany czyli "brak" przepływu prądu - dioda przestaje pulsować. Ładowarka daje 27VDC prąd ładowania 1A. Arduino musi być bo steruje urządzeniem zasilanym z tego akumulatora. Wystarczy mi sam bocznik z rezystora?

Czyli nie interesuje mnie natężenie prądu tylko sam fakt, że płynie prąd.

Edytowano przez roz

Podbijam.

Czy do rozwiązania powyższego problemu wystarczy mi komparator wbudowany w uC czy zewnętrzny op-amp?

Temat dla mnie nowy, bo nie bawiłem się z niczym, co wymagałoby wzmacniacza operacyjnego.

7 minut temu, roz napisał:

Czy do rozwiązania powyższego problemu wystarczy mi komparator wbudowany w uC czy zewnętrzny op-amp?

Bez problemu, ewentualnie gdyby okazało się że spadek napięcia jest zbyt niski do wysterowania opampa możesz użyć wbudowanego ADC w trybie różnicowym. Wtedy sterujesz swoim ledem zależnie od zmierzonego poziomu napięcia.

@_LM_ Jeżeli ładowarka daje 27V i to napięcie leci przez rezystor "pomiarowy" do BMS i na pakiet 18650, czy Arduino (względnie ewentualny opamp) powinien być w jakiś sposób zabezpieczony przed dostaniem się na wejście tych 27V? Mam obawy trochę, że mikrokontroler może ulec uszkodzeniu..

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Przez bocznik pomiarowy, BMS powinien być tak zaprojektowany że przy zwarciu odłączy akumulator. Pojawienie się 27V oznaczałoby poważne uszkodzenie całego zestawu skupiłbym się raczej na takim zaprojektowaniu aby do takiej sytuacji nie doszło 

• Lubię! 1

Tak na prawdę jakbyś chciał zastosować zewnętrzny opamp, i to ma być jedynie wskaźnikiem przepływu prądu to nie wiem czy lepiej nie zaprojektować całego urządzenia na wzmacniaczach operacyjnych. LM324 bez problemu podoła takiemu zadaniu. Niema potrzeby ładować tam kobyły z atmega328 na pokładzie. Ale to moja opinia 😉

@_LM_ to odkurzacz. Oryginalny BMS jest zablokowany. Wątek był na elektrodzie przez kogoś założony kiedyś.

328p będzie bo tam jest PWM dla silnika z miękkim startem. Więc wykorzystam od razu 328p do sygnalizacji ładowania. Jeszcze chcę zrobić informację o rozładowaniu, ale na to nie mam pomysłu na razie 

BMS już jest nowy założony, inny.

Oryginalny BMS ma licznik cykli ładowania. Mało tego - blokuje się po odłączeniu akumulatorów. Jest zworka, którą należy zewrzeć przed odłączeniem akumulatora. Inaczej się zablokuje. Na płytce BMS oryginalnego jest złącze do programowania - po wymianie akumulatora trzeba zresetować cykle.

Nie polecam tego sprzętu (Bosch).

Też dostałem to cholerstwo do naprawy. Oddałem sprzęt bo jak zobaczyłem ile tam jest kombinacji to odpuściłem zawczasu zwłaszcza bez wsadu do eeproma niema to sensu. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.