Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

17 godzin temu, Preskaler napisał:

...AM i FM to radia analogowe, zaś DAB i DAB+ to radia cyfrowe...

Nie musisz mi wyjaśniać pojęć AM/FM - takie radyjka budowałem sobie w latach 80' ubiegłego wieku...

Ależ się uczepiłeś tego podziału 🙄

Zadałem proste pytanie: jeżeli mikrokontrolerem wygeneruję programowo przebieg prostokątny o częstotliwości zmieniającej się w sposób opisany w programie, to będzie to FM, czy nie będzie?

A jeżeli moje pytanie jest tendencyjne, to co powiesz np na taki cyfrowy/programowy projekt: https://bitluni.net/am-radio-transmitter

Nie brnij dalej w tym kierunku.

(edytowany)

Koledzy przez SDR mają na myśli układ cyfrowy z wbudowanym mieszaczem, oscylatorem/PLL i przetwornikiem analogowo-cyfrowym - demodulacja, DSP (deemfaza) i inne wykonywane są na danych cyfrowych z przetwornika przy użyciu jakiegoś układu cyfrowego (może być dedykowany ASIC, FPGA albo wystarczająco wydajny mikrokontroler, choć w tym przypadku zwykłego FM to trochę jak polowanie ze strzelbą na muchy). Kolega @jand podlinkował dokumentację właśnie takiego prostego scalaka dedykowanego do FM/AM (z tego co widzę jest też dekoder RDS), z tym, że tu wyjście audio realizowane jest dodatkowo przez przetwornik cyfrowo-analogowy, wystarczy więc podłączyć zasilanie, oscylator kwarcowy 32kHz, antenę i słuchawki by odbierać radio w stereo.

Edytowano przez raguel
(edytowany)

Od zawsze były stosowane u nas w Polsce niewłaściwe nazwy i jak widzę nadal tak jest. Dodatkowo nastąpiła era współczesnych "makaronizmów" które raczej należy nazwać "anglizmami". Wszyscy są niby dumni, że Polacy odzyskali w końcu wolność (?) ale na każdym kroku wstydzą się polskiego języka i mieszają go z angielskimi wstawkami. Od dawna też przyjęto pewne międzynarodowe określenia, które używam i szanuję. Jednak zalew angielsko-języcznych tekstów i filmików jest dla mnie zastraszający. Czyżby ludzie wstydzili się swego, ojczystego? Dla mnie AM, FM i SDR (RTL-DSR) to systemy radiowe i takich nazw używam określając to co chcę przekazać. Jeśli ktoś używa określenia "cyfrowe radio" musi się liczyć z wieloznacznością tego słowa. Od pierwszego wpisu tematycznego staram się wydusić z pytającego uściślenie pytania i dodatkowych informacji o co mu chodzi. Wydaje Wam się, że pomagacie w tym temacie? 

Proszę bardzo, "pomagajcie" dalej. Ja się wycofuję. 

P.S.

15 godzin temu, kostuch napisał:

...Zadałem proste pytanie: jeżeli mikrokontrolerem wygeneruję programowo przebieg prostokątny o częstotliwości zmieniającej się w sposób opisany w programie, to będzie to FM, czy nie będzie?...

Dla mnie będzie to modulacja cyfrowa (0-1) o zmiennej częstotliwości powtarzania impulsów ew. o zmiennym czasie ich trwania. Modulacja częstotliwości jest czymś innym. Nie wyjaśniam bo sobie tego nie życzysz. 

Film z angielskim komentarzem ignoruję. Jak możesz to zrób tłumaczenie. 

Edytowano przez Preskaler
  • Lubię! 1
5 godzin temu, Preskaler napisał:

Dla mnie będzie to modulacja cyfrowa (0-1) o zmiennej częstotliwości powtarzania impulsów ew. o zmiennym czasie ich trwania. Modulacja częstotliwości jest czymś innym. Nie wyjaśniam bo sobie tego nie życzysz. 

Film z angielskim komentarzem ignoruję. Jak możesz to zrób tłumaczenie. 

Zafiksowałeś się na założeniu, że FM to tylko sinusoida około 100MHz sterowana sygnałem audio. Z tego cała dyskusja...

Potocznie radio FM to odbiornik do odbierania transmisji analogowej "z powietrza". Ale w dzisiejszych czasach może być zrobione całkowicie cyfrowo.

Modulacja FM może używać każdej nośnej (prostokąta nie wyłączając) i dowolnego sygnału do modulacji.

A teraz tłumaczę film: pan zrobił nadajnik radiowy AM (wg twojej definicji analogowy) przy pomocy mikrokontrolera i programu, nie używając ani jednego elementu analogowego.

Na biurku mam esp32, który generuje kolorowy sygnał PAL TV (też z założenia analogowy) bez żadnych cewek, dławików, kondensatorów itp analogowych "śmieci".

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...