Skocz do zawartości

Duża różnica w wyniku przy pomiarze natężenie z róznymi rezystorami

Pomocna odpowiedź

cześć podczas pomiaru natęzenie w sposób jaki jest na obrazku przy zmierzonym napięciu 9,5V i podczas uzywania rezystora 10k Omów wynik wychodzi jakies 0,94mA co jesy wynikiem dość zbliżonym do teoretycznych obliczeń, jednak to co mnie zaniepokoiło to to że przy uzyciu tej samej bateri i innych rezystorów tym razem 1k Om, miernik pokazuje mi 7,45mA co wydaje mi sie wynikiem zbyt zaniżonym z czego może to wynikać? Uzywam miernika UT139C.

image.thumb.png.b2fe7740e7d928772c8f168ab77e3032.png

@lukasdinozaur witam na forum 🙂 Wygląda na to, że Twoja bateria jest rozładowana/uszkodzona i pod większym obciążeniem (gdy pobierasz większy prąd) napięcie na wyjściu baterii spada - stąd inny wynik. Zmierz z ciekawości, jakie masz napięcie na baterii, gdy podłączony jest do niej rezystor 1k. Na pewno nie będzie to 9,5 V. W innym temacie kilka osób zgłaszało problemy z bateriami, prawdopodobnie trafiła do nas jakaś wadliwa seria baterii. Napisz proszę do Botlandu i na pewno pomogą: reklamacje@botland.com.pl

• Pomogłeś! 1

Dnia 11.02.2025 o 23:00, lukasdinozaur napisał:

cześć podczas pomiaru natęzenie w sposób jaki jest na obrazku przy zmierzonym napięciu 9,5V i podczas uzywania rezystora 10k Omów wynik wychodzi jakies 0,94mA co jesy wynikiem dość zbliżonym do teoretycznych obliczeń, jednak to co mnie zaniepokoiło to to że przy uzyciu tej samej bateri i innych rezystorów tym razem 1k Om, miernik pokazuje mi 7,45mA co wydaje mi sie wynikiem zbyt zaniżonym z czego może to wynikać? Uzywam miernika UT139C.

image.thumb.png.b2fe7740e7d928772c8f168ab77e3032.png

Może to być kwestia ustawienia miernika na niewłaściwy tryb (np. pomiar napięcia zamiast prądu) albo problem z baterią, która przy większym obciążeniu może się nieco "spuścić". Sprawdź też, czy przewody i połączenia są dobrze podłączone.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam,

Mam podobne problemy z baterią, ale znalazłem zasilacz 9V 0,5A i chcę go użyć do dokończenia kursu podstaw elektroniki.

@woyo witam na forum 🙂 Jeśli jest to zasilacz ze stabilizowanym wyjściem 9 V to możesz go spokojnie wykorzystać, ale niezależnie od tego - zgłoś proszę reklamację w Botlandzie na pewno pomogą i wymienią baterie 🙂 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.