lukasdinozaur Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego cześć podczas pomiaru natęzenie w sposób jaki jest na obrazku przy zmierzonym napięciu 9,5V i podczas uzywania rezystora 10k Omów wynik wychodzi jakies 0,94mA co jesy wynikiem dość zbliżonym do teoretycznych obliczeń, jednak to co mnie zaniepokoiło to to że przy uzyciu tej samej bateri i innych rezystorów tym razem 1k Om, miernik pokazuje mi 7,45mA co wydaje mi sie wynikiem zbyt zaniżonym z czego może to wynikać? Uzywam miernika UT139C. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) 12 lutego Udostępnij 12 lutego @lukasdinozaur witam na forum 🙂 Wygląda na to, że Twoja bateria jest rozładowana/uszkodzona i pod większym obciążeniem (gdy pobierasz większy prąd) napięcie na wyjściu baterii spada - stąd inny wynik. Zmierz z ciekawości, jakie masz napięcie na baterii, gdy podłączony jest do niej rezystor 1k. Na pewno nie będzie to 9,5 V. W innym temacie kilka osób zgłaszało problemy z bateriami, prawdopodobnie trafiła do nas jakaś wadliwa seria baterii. Napisz proszę do Botlandu i na pewno pomogą: reklamacje@botland.com.pl 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Preskaler 13 lutego Udostępnij 13 lutego @lukasdinozaur trzeba czasem poczytać więcej tematów z tego forum. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Evel99 13 lutego Udostępnij 13 lutego Dnia 11.02.2025 o 23:00, lukasdinozaur napisał: cześć podczas pomiaru natęzenie w sposób jaki jest na obrazku przy zmierzonym napięciu 9,5V i podczas uzywania rezystora 10k Omów wynik wychodzi jakies 0,94mA co jesy wynikiem dość zbliżonym do teoretycznych obliczeń, jednak to co mnie zaniepokoiło to to że przy uzyciu tej samej bateri i innych rezystorów tym razem 1k Om, miernik pokazuje mi 7,45mA co wydaje mi sie wynikiem zbyt zaniżonym z czego może to wynikać? Uzywam miernika UT139C. Może to być kwestia ustawienia miernika na niewłaściwy tryb (np. pomiar napięcia zamiast prądu) albo problem z baterią, która przy większym obciążeniu może się nieco "spuścić". Sprawdź też, czy przewody i połączenia są dobrze podłączone. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
woyo 16 lutego Udostępnij 16 lutego Witam, Mam podobne problemy z baterią, ale znalazłem zasilacz 9V 0,5A i chcę go użyć do dokończenia kursu podstaw elektroniki. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) 16 lutego Udostępnij 16 lutego @woyo witam na forum 🙂 Jeśli jest to zasilacz ze stabilizowanym wyjściem 9 V to możesz go spokojnie wykorzystać, ale niezależnie od tego - zgłoś proszę reklamację w Botlandzie na pewno pomogą i wymienią baterie 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »