Skocz do zawartości

[STM32] Jak wgrać program do pamięci RAM

Qpa

Pomocna odpowiedź

Hej

Mam takie nooberskie pewnie pytanie. Słyszałem że w procesorkach stm32 jest możliwość wgrania programu do pamięci RAM w czasie testowania aplikacji.

Czy orientuje się ktoś jak to zrobić?

bo spodziewam się że muszę tylko przestawić adres w programie którym wgrywam program ale niestety nie wiem na jaki. Na płytce mam zworki pozwalające na uruchomienie z pamięci RAM

Dzięki i pozdrawiam

Ustawiasz piny (zworki) boot i uruchamiasz bootloadera przez USB po resecie mikrokontrolera.

Do tego masz program na PC z STM.

Opcja USB dostępna jest tylko w lepszych procesorach. W podstawowych masz tylko programowanie przez RS232 - musisz kupić/zrobić przejściówkę i podłączyć do odpowiednich portów (w obudowie LQFP48 jest to np. PA9.PA10) i potem analogicznie ustawiasz bootloadera na pinach boot i resetujesz mikrokontroler, żeby wszedł w tryb programowania.

Żeby uruchomił się Twój program, a nie bootloader, musisz ponownie przestawić piny/zworki boot na "0" (lub odłączyć te piny od zewnętrznego zasilania, bo mają podciągnięcie do "0")

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.