Skocz do zawartości

Fiszki (w j. polskim) do programu Anki z wykładów prof. B. Razavi – Electronics 1

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to tutaj: folder na Dropboxie (https://www.dropbox.com/scl/fo/31s8wefc5cvorf73vgv5t/AN171pWC7mxu-StmrSl9SjE?rlkey=881kr2jmcdvha9hn6biqapwsv&st=pkwoxjik&dl=0)[wkleiłem całość, bo w podglądzie nie da się kliknąć na link…] jest udostępniony do pobrania plik eksportu colpkg z programu Anki (https://apps.ankiweb.net/).
Są tam notatki po polsku w postaci fiszek pytanie — odpowiedź sporządzone na podstawie wykładów prof Behzada Razavi dostępnych na YT (w języku angielskim).
Student powinien znać prawo Ohma, prawa Kirchoffa, tw. Thevenina, oraz obliczać proste całki i różniczki.
Pierwszy wykład jest pod tym adresem: 

Rysunki do pytań robiłem odręcznie i można o nich dużo powiedzieć, ale na pewno nie to, że są piękne 🙂.
Na dzień założenia tego wątku plik zawiera około 35 wykładów, niedługo zrobię re-eksport to będzie 38, a pod koniec sierpnia/we wrześniu powinno już być wszystko.

Myślę, że najlepiej będzie obejrzeć sobie wykład (+ ew. zrobić notatki) a potem zrobić powtórzenie. Zwykle jest ~20 pytań na wykład.
Wykład jest po angielsku, ale prof używa prostych zwrotów, więc nie jest wymagana bardzo dobra znajomość języka.
Do powtórzeń najlepiej mieć taki prosty znikopis dla dzieci do kupienia za parę złotych i na nim pisać odpowiedzi, a potem sprawdzać wynik.
Program Anki pozwala wyłączać pojedyncze pytania, więc jak ktoś chce np odpuścić fizykę i matematykę to jest taka możliwość.

Staram się poprawiać błędy, ale na pewno coś się tam jeszcze znajdzie.

Acha, ważna sprawa: sam też jestem "studentem", więc może się zdarzyć, że źle zinterpretowałem jakąś treść, choć wszystko jest wyłożone "kawa na ławę". 

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Dzisiaj na dropboxie wylądował nowy eksport.

Zawiera on nowe fiszki z pierwszych szesnastu wykładów drugiej serii wykładów od prof. B. Razavi.

Tematy omawiane na tych wykładach to:

– stopień kaskodowy;

– lustra prądowe;

– pary różnicowe.

W okolicach ósmego wykładu zacząłem wszystko pisać odręcznie – wtedy mózg znacznie lepiej zapamiętuje materiał niż przy klepaniu w klawiaturę.

A od wykładu 15 pisałem bardziej starannie :)

• 1 miesiąc później...

Nowy eksport z 10. kolejnymi wykładami z drugiej serii do pobrania z tego samego miejsca.

Tym razem dodane zostały pytania z tematu odpowiedzi częstotliwościowej układu.

Poprawiłem też kilka błędów.

• 2 miesiące później...

Przed chwilą zrobiłem upload na dropboxa kolejnej porcji wykładów ze sprzężenia zwrotnego.

To jest na razie do 41. wykładu, miałem zamiar wrzucić dopiero jak skończe wszystko, ale wyskoczył mi dziwny błąd w programie

i dla bezpieczeństwa zrobiłem eksport, lepiej dmuchać na zimne.

Reszta wkrótce, pytania oznaczone flagami mają błędy, które też będą poprawione.

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...

Na Dropboxie jest nowy eksport z pytaniami do wszystkich wykładów: zarówno pierwszej,

jak i drugiej serii.

Ostatnie cztery wykłady dotyczą stabilności systemów sprzężenia zwrotnego.
(Pytania do ostatniego są na razie z "brudnopisu" — awaria sprzętu.)

Aktualną wersję tego zbioru można też pobrać ze strony https://ankiweb.net/shared/decks .
Trzeba w polu wyszukiwania wpisać "Elektronika" albo "Razavi". Tamten eksport jest jakiś mniejszy, około 125MB (vs 386MB na Dropboxie) - chyba jakoś dodatkowo kompresują obrazki, nie wiem.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...