Skocz do zawartości

Bambu Lab A1 + AMS - druk w wielu kolorach

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

od jakiegoś czasu posiadam drukarkę bambu lab a1 mini + ams w celu nauki i zabawy, związku z tym mam pytanie.
Otóż, chciałbym sobie wydrukować brelok. Czy jest możliwość aby drukarka drukowała każdy kolor breloka osobno? 
np. brelok składa się z 3 kolorów i chciałbym aby on był płaski ale drukarka drukuje warstwami i byłoby za dużo zmieniania koloru i odpadków co mija się z celem takiego druku.

Mam nadzieję, że dobrze opisałem o co mi chodzi 🙂

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!

(edytowany)

Cześć,

Jeśli chcesz by drukarka drukowała Ci wszystko razem, to tak, musisz zmieniać kolory na każdej warstwie.

Możesz też wydrukować osobno 3 kolory a potem skleić całość, chociaż przy płaskich brelokach słabo się to sprawdza.

Jeśli chcesz jak najmniej zmian filamentu, spróbuj dodać kolorowy obrazek/napis/ikonę na 1-2 pierwszych warstwach, przez co będzie potrzebne tylko kilka zmian kolorów. ☺️

Większość breloków ma 10-20 warstw więc nie wiem czy w ogóle ma sens zabawa w minimalizowanie strat które wynoszą 1-3 gramy (albo i mniej, co w przeliczeniu na oryginalny filament PLA Basic Bambu Lab, bo pewnie z takiego drukujesz daje ok. 10-30 groszy). 

Też jeśli drukujesz kilka breloków na jednej płycie to straty są takie same jak przy jednym.😀

Edytowano przez MikLuk
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...