Skocz do zawartości

Sterowanie power led

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej, jestem początkujący, ale chyba nie tak kompletnie zielony 😉

Mam projekt, w którym chcę umieścić power led 1W. Z tego, co czytam, power led powinien być sterowany za pomocą odpowiedniego drivera CC. Gadałem sporo z chatem GPT, przeszukałem cały Internet, ale nie znalazłem takich driverów w polskich sklepach (nie chcę kupować na AliExpress, bo nigdy nie wiem co stamtąd dostanę, może coś odpowiedniego, może coś co ma połowę deklarowanej mocy, a może misia).

I teraz tak, czego potrzebuję:
- driver w postaci scalaka albo modułu - tak, żeby można było umieścić na PCB
- prąd wyjściowy maks 350mA (będzie sterował jedną diodą)
- napięcie wejściowe w okolicach 5 - 7V (napędzane 2x18650)
- najlepiej, żeby można było sterować driverem za pomocą zewnętrznego sygnału np. z Atmela (moc świecenia albo nawet miganie, chociaż moc świecenia jest dla mnie bardziej istotna)
- żeby to się nie grzało jak diabeł

Czy zna ktoś coś takiego? A może trzeba robić jakieś własne urządzenia do sterowania?

49 minut temu, Juhas0 napisał:

żeby to się nie grzało jak diabeł

Tego nie unikniesz, o ile przetwornica nie powinna się zbytnio nagrzewać to LED z pewnością będzie wymagało chłodzenia - radiatora

No wiem, że muszę tego LEDa wstawić na radiator, więc tu ok.
Ale no naprawdę nie mogę znaleźć odpowiedniego sterownika. Albo znajduję coś, co nie wiem czym jest i jak użyć.

Dlatego pytam się ludzi obeznanych w temacie o podanie jakiegoś konkretnego modelu, który jest dostępny w polskich sklepach i spełnia moje oczekiwania. Z wyszukiwarką spędziłem już mnóstwo czasu i nie znalazłem (albo nie wiem, że znalazłem) coś, co się nada. 

więc pokaż co znalazłeś i coś się wymyśli, parametry mniej więcej znamy, jak sterownik jest u polskiego dystrybutora to tym lepiej

(edytowany)

Kupowałem swego czasu na aledrogo takie moduły, sterowanie pwm lub napięciowe, tylko muszę poszukać. Wiem że gość to produkował a namiar miałem z forum... chyba.

Aha, nie grzało się specjalnie, trzy sztuki w zamkniętej obudowie. Natomiast led 3x1W wymagała dodatkowego nadmuchu.

Edytowano przez ethanak

Przykłady rzeczy, które znajduję (które prawdopodobnie nie spełniają moich założeń, ale są w sprzedaży):
https://www.tme.eu/pl/details/cl525k4-g/drivery-led/microchip-technology/?brutto=1&currency=PLN&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Półprzewodniki PL [PLA] CSS&gad_source=1&gad_campaignid=9724292820&gbraid=0AAAAADyylhKgd2N2S2g4_HKCIhztCfcQu&gclid=Cj0KCQjw0Y3HBhCxARIsAN7931U_ALruF2pqUxzzRocbF0O8bbBygFtfQRX9t64shbuG1MI2WK4AxFMaAg2CEALw_wcB

https://www.mouser.pl/ProductDetail/Texas-Instruments/TLC5917IN?qs=xL7PkI2RoJ6InfwA%2BM8hJA%3D%3D&mgh=1&vip=1&utm_id=20540008311&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_marketing_tactic=emeacorp&gad_source=1&gad_campaignid=20545691906&gbraid=0AAAAADn_wf3RhRdcXIbmkNw9Q6k1L2kij&gclid=Cj0KCQjw0Y3HBhCxARIsAN7931UY2EeYFhvty5n4xZn2wnu8FWpIjAkvrrTTUBV7U4o4cL5ndUpc1KsaAs7qEALw_wcB

https://www.tme.eu/pl/details/ws2811-d/drivery-led/worldsemi/ws2811-dip8/?brutto=1&currency=PLN&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Półprzewodniki PL [PLA] CSS&gad_source=1&gad_campaignid=9724292820&gbraid=0AAAAADyylhKgd2N2S2g4_HKCIhztCfcQu&gclid=Cj0KCQjw0Y3HBhCxARIsAN7931VHT1atsKd_kgprLOuVSdqgvT520pssIiH_FPURkL3-oVuX_fIfRoAaAhsKEALw_wcB

https://www.mouser.pl/ProductDetail/Texas-Instruments/TLC59210IN?qs=IK5e5L0zOXgrksZuIkszQQ%3D%3D&mgh=1&vip=1&utm_id=20540008311&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_marketing_tactic=emeacorp&gad_source=1&gad_campaignid=20545691906&gbraid=0AAAAADn_wf3RhRdcXIbmkNw9Q6k1L2kij&gclid=Cj0KCQjw0Y3HBhCxARIsAN7931VoSeAl13c09lsILf65cuvecpEWYs05qepSWTEJgPH2rFCq-rKils4aAiQOEALw_wcB

Poza tym wszelkie znajduję "wielkie zasilacze" - w sensie zewnętrzne.

To, co mi podał ChatGPT jest niedostępne, a przynajmniej nie w Polsce (czasem jakieś AliExpress, ale mam złe wspomnienia z tym portalem):
- AMC7135
- LD06AJSA
- PAM2803
- ZXLD1360

No i znalazłem jeszcze jakiś artykuł sprzed kilku lat, gdzie typ zrobił całą wielką tabelkę różnych modeli, ale albo nie można dostać, albo to małe SMD, których sam nie wlutuję, albo coś jeszcze innego.

Ooo, to brzmi całkiem dobrze. Szkoda, że mniejsza sprawność przy jednej diodzie, ale dla mojego POCa wystarczy 🙂
Pytanie jeszcze o PWM. Bo widzę, że można sterować. Rozumiem, że powinienem wyczytać szerokości sygnału z datasheetu PT4115, tak?

Cześć,

uzyj układu ILD6150 to chyba najpopularniejsze driver dla LED - ściemnanie za pomocą poziomu napięcia lub PWM. Tutaj link do dystrybutora:

https://www.digikey.pl/pl/products/detail/infineon-technologies/ild6150xuma1/4897530

Niestety wymaga projektu PCB i paru podzespolów - to taka opcja jakbyś się chciał dużo nauczyć o sterowaniu diod LED 🤪

Pozdrawiam

• Lubię! 2
(edytowany)

Bardzo fajny układ 🙂 

17 minut temu, FlyingDutch napisał:

Niestety wymaga projektu PCB

Ułatwię koledze - Infineon w swoich katalogach daje gotowy projekt PCB. Przy fPWM ~1MHz Dobrze jest korzystać ze sprawdzonych rozwiązań 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...