Skocz do zawartości

Moja drukarka 3D! Opinie czytelników o swoich drukarkach 3D

Pomocna odpowiedź

Napisano

Druk 3D staje się coraz popularniejszy - głównie ze względu na to, że dobre drukarki 3D są coraz lepsze i tańsze. Wiele osób zastanawia się, jaką drukarkę 3D wybrać, a tu pomocne mogą być opinie od faktycznych użytkowników danych urządzeń.

Masz drukarkę 3D? Podziel się swoją opinią i ułatw innym rozpoczęcie przygody z drukiem 3D. Napisz, czy jesteś zadowolony ze swojej drukarki, pokaż co drukujesz i jak wykorzystujesz druk 3D. Wybrałeś model X, ale teraz wybrałbyś model Y? Daj znać dlaczego! Czy jest coś, co chciałbyś wiedzieć przed zakupem tej drukarki 3D? Napisz wszystko, co może się przydać nowym osobom szukającym drukarek 3D.

Zasady obowiązujące w tym temacie

• Napisz krótką opinię, która przyda się osobom szukającym nowej drukarki 3D
  • Jeden post = jedna drukarka jako główny bohater wpisu (lub kilka drukarek z tej samej firmy)
    • Dlaczego? Jeśli będzie dużo postów to podzielimy temat na kilka mniejszych z opiniami o drukarka 3D poszczególnych producentów.
  • Koniecznie dodaj zdjęcie swojej drukarki (możesz też pochwalić się swoimi wydrukami)
    • Dlaczego? Uwiarygodnij swoją opinię, aby było widać, że to opinia osoby, która faktycznie posiada tę drukarkę 3D. Nie chcemy tutaj anonimowych opinii, które są mało wiarygodne. Mile widziana kartka z Twoim nickiem z forum.

-------------

Kiedyś były popularne tematy ze zdjęciami swoich warsztatów, więc czas, aby pokazać swoje kąciki drukarskie 😉

• Lubię! 2
(edytowany)

Prusa Mini+ jest moją drugą drukarką, i tak naprawdę dopiero przy niej zacząłem drukować bez obaw o wydruk. Jest ze mną od października 2021 roku. Na obecne czasy prędkość druku szału nie robi ale dzięki aktualizacji z Input Shaperem nabrała wiatr w żagle. Przy użyciu SuperPINDA i hartowanej dyszy (dokupiona), raz ustawiona kalibracja pierwszej warstwy jest zawsze taka sama (dopóki nie zmienimy dyszy/płyty stołu). Polecam wymienić standardowy Smooth Sheet na bardziej uniwersalny Satin Sheet. Nie trzeba używać kleju by drukować PETG. Ciężko jest ją obecnie polecić, w podobnym budżecie są większe/szybsze/bardziej zautomatyzowane drukarki. No i powoli zbliża się update do wersji MK2 (a przynajmniej mam taką nadzieję).

20251021_084130.thumb.jpg.7b1bd67f2000c563150200b48fd594d2.jpg

Wydrukowałem za jej pomocą między innymi drukarkę Rolohaun Delta MIN. Malutka Delta 🙂

20250708_110858.thumb.jpg.9c53d5e4488fb9491a4a0e19be47db30.jpg

Oraz podarunek na wesele. Róża jest z naturalnego PLA, w środku led RGB który sam zmienia kolor. 

20240910_183625.thumb.jpg.be9eb8c4a0047f00041e756948627b8b.jpg

Kolejna drukarka jest również ze stajni Prusy, a mianowicie Core ONE. Wybrałem wersję kit i to był strzał w dziesiątkę. Przyjemność ze składania gwarantowana. Jakość wydruków jest naprawdę dobra, a aktualizacja Prusa Slicera niweluje VFA w bardzo mocnym stopniu. Prędkość jest szybsza niż Mini+, automatyzacja pierwszej warstwy to jest to czego mi brakowało. Dodałem moda z czyszczeniem dyszy przy użyciu silikonowej szczotki od BambuLab A1/A1 Mini oraz filtracje Vento by móc w spokoju drukować również ABS/ASA.

20250516_220351.thumb.jpg.a4deae537c128ab0ae39622f204885e8.jpg

Core ONE również wydrukował małą drukarkę, tym razem Rolohaun Rook. Jest jeszcze w fazie składania. 

20251021_084738.thumb.jpg.3a2556566b2add61f75585487193b571.jpg

Czy mogę ją polecić? Zdecydowanie tak. Jest obecnie moim głównym narzędziem do drukowania. 

Edytowano przez Gelten
  • Lubię! 2

Anycubic Kobra 3 Combo, moja druga drukarka (wcześniej kobra 2 neo), dała mi spory skok jakościowy względem poprzedniczki. Fajna precyzja drukowania, niezła szybkość, sporo opcji dostępnych  często w droższych drukarkach jak automatyczna kalibracja flow, kompensacja wibracji itd. Co trzeba było w niej poprawić to móc wanie stołu które fabrycznie jest kiepskie i chwieje (mam założone prowadnice liniowe) oraz wypoziomować stół bo bywa mocno krzywy. Dzięki zmieniarke filamentów ACE PRO dostajemy możliwość druku wielokolorowego (do 8 kolorów z użyciem dwóch ACE), filament backup czyli automatyczne przełączanie na kolejną szpule tego samego koloru i inne. ACE PRO służy także jako suszarka do filamentu zdolna wysuszyć 4 szpule na raz. Drukarkę od siebie bardzo polecam:) 

20251021_105520.jpg20251021_105523.jpg20251021_105532.jpg

• Lubię! 2
  • 3 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...