Skocz do zawartości

Stacja pogodowa DHT22 - czyli następca poprzedniej stacji

Pomocna odpowiedź

Ja do PLA mam coś takiego:

Smaruję płytę klejem (nie biurowym, może być need-it albo dd)

Grzeję do 60 stopni

Po pierwszej warstwie zmniejszam do 40 stopni

5 minut przed końcem drukowania wyłaczam grzanie stołu.

36 minut temu, ethanak napisał:

5 minut przed końcem drukowania wyłaczam grzanie stołu.

Rozumiem że robisz to po to aby potem dało się łatwo odkleić wydruk od płyty?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

59 minut temu, ethanak napisał:

Smaruję płytę klejem (nie biurowym, może być need-it albo dd)

Kleje biurowe (te w sztyfcie) dzielą się na dwie kategorie:

1. PVA - powodują, że materiały się słabiej trzymają, najczęściej stosowane jako rozdzielacze do form żywicznych
  2. PVP - powodują, że materiał się trzyma jak jest gorący i to są wszystkie te kleje dostarczane razem z drukarką

Dlatego tak łatwo się wtopić w złą wersję... No i na dodatek sporo klejów zawiera nadmiarowe ilości gliceryny, więc często trzeba czyścić płytę.

Gotowe urządzenie wygląda nieźle. Gratulacje. Nie od razu wszystko wychodzi idealnie w szczególności projekty 3D. Właściwie trzeba zrobić model każdego komponentu , a potem je wszystkie poukładać. Na to trzeba poświęcić więcej czasu niż na samą elektronikę.

Dla potencjalnych naśladowców przydałoby się trochę więcej danych o obudowie, elektronice i programie.

Przeglądając zamieszczony kod nie zauważyłem nigdzie odniesienia do zmiennych tx i wx. Do czego one służą?
I mała uwaga do czterech kolejnych warunków if. Można je zastąpić prostszym zapisem bez &&

if (t > 9) {
    tx = 11;
  }
  if (t > -1) {
    tx = 10;
  }
  if (t > -10) {
    tx = 11;
  } else {
    tx = 12;
  }

• Lubię! 1

(edytowany)
11 godzin temu, Sylba napisał:

Przeglądając zamieszczony kod nie zauważyłem nigdzie odniesienia do zmiennych tx i wx. Do czego one służą?

zmienna tx służy do pozycjonowania wartości temperatury - kiedy temperatura jest mniejsza od 10 to znak °C przemieszcza się w lewo, a kiedy temperatura jest równa np. -5 to znak °C przemieszcza się w prawo. edit: wx zapomniałem usunąć, miał on być to pozycjonowania znaku %, ale po krótkim zastanowieniu uznałem że chyba nie ma sytuacji że wilgotność w np pokoju jest mniejsza od 10 więc też nie ma potrzeby do pozycjonowania znaku procenta.

11 godzin temu, Sylba napisał:

I mała uwaga do czterech kolejnych warunków if. Można je zastąpić prostszym zapisem bez &&

Faktycznie, wielkie dzięki za uwagę, na pewno się przyda w kolejnych projektach! 😄 

Edytowano przez BeeKeyPro
  • Lubię! 1

@BeeKeyPro Gratuluję całkiem zgrabnego projektu. Tak mnie zainspirowałeś że możnaby zrobić takie na usb żeby wyświetlało temperaturę cpu i gpu w komputerze. Może kiedyś...

11 godzin temu, _LM_ napisał:

Do poprawek dodaj ramkę na wyświetlacz.

A mi na przykład podoba się ta czarna oryginalna.

• Lubię! 1

Wielkie dzięki, ja sam jestem z tego mega dumny, bo to mój pierwszy ładnie obudowany projekt 🙂 

24 minuty temu, AntekBezak napisał:

Tak mnie zainspirowałeś że możnaby zrobić takie na usb żeby wyświetlało temperaturę cpu i gpu w komputerze. Może kiedyś...

Super pomysł!

Jednak jak się ma drukarkę 3D to elektronika staje się łatwiejsza, ledwo co skończyłem robić stacje a już  zrobiłem lampkę nocną. 🙂 Super to jest!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.