Skocz do zawartości

Zasilacz do wkrętarki Metabo.

Pomocna odpowiedź

Dnia 12.11.2025 o 12:47, Tomek46 napisał:

Biorę to na chłopski rozum jako laik w elektronice, a mianowicie domyślam się, że składa się to urządzenie z zasilacza ( transformator, prostownik, kondensator może tranzystor) i elektronika sterująca ładowaniem.

Praktycznie wszystkie współczesne zasilacze są impulsowe. Nie zawierają typowego transformatora jak w dawnych konstrukcjach. Przeróbka tego rodzaju ładowarki czy też zasilacza nie jest łatwa i bezpieczna.

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich, wracam do mojej starej wkrętarki Metabo. Przekonałem się i porzuciłem pomysł z zasilaczem transformatorowym i buduje ładowarkę z zasilaniem wkrętarki ogniwami 18650 3S. Ogniwa wraz zBMS-em umieszczę w dotychczasowej oryginalnej obudowie, a w obudowie ładowarki umieszczę przetwornicę cv cc ustawiona na napiecie 12,6 V podłączę do sprężystych styków i myślę, że będzie OK, ale mam w tym miejscu zachciewajkę której nie wiem jak zrobić. Chce mieć podgląd poziomu ładowania jak było w oryginalnej ładowarce czyli czerwona dioda i zielona koniec ładowania. Proszę podpowiedzcie mi co zrobić jak i gdzie podłączyć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

(edytowany)

@Tomek46 można by coś na regulowanej diodzie zenera wykombinować (tl431) 

Baterie już masz?? Ostatnio widziałem vtc4 (1600mAh 30A) po 2 zł nówki na OLX 

Edit...przetwornice CV CC mają zazwyczaj diody LED i gdy bateria naładowana to jedna LED gaśnie druga się zaświeca, więc w sumie nie trzeba z niczym kombinować, tylko diody wyciągnąć na zewnątrz 

Edytowano przez farmaceuta

Ludzie robią ładowarki do pakietów szeregowych z TP4056, po jednym na ogniwo - wtedy każdy TP4056 zasilany z oddzielnego zasilacza sieciowego. Jako ciekawostka może, choć awaryjnie sam bym tak zrobił, jakbym nie miał przetwornicy z CC. Choć z LM317 też pewnie da się zrobić, ale tak, to bez wgłębiania się w elektronikę - na chłopski rozum 😄

(edytowany)
6 godzin temu, Tomek46 napisał:

w obudowie ładowarki umieszczę przetwornicę cv cc ustawiona na napiecie 12,6 V

Nie wiem jaką dokładnie masz na myśli przetwornicę, ale przypuszczam, że [coś takiego]. Ona jedynie sygnalizuje koniec ładowania (0.1A), ale nie przerywa procesu. Akumulator nadal ładowany jest malejącym prądem <100mA. Wykorzystując sygnał z led można pewnie zrobić własną terminację. Przykładowo ładowarki mikroprocesorowe odcinają prąd po skończonym ładowaniu, podobnie tp4056. Bms tego nie zrobi, ponieważ akumulator nie osiągnie zapewne granicznej wartości napięcia do wyzwolenia zabezpieczenia. Dłuższe "trzymanie" li-iona na docelowym napięciu (nawet małym prądem) degraduje go.

Mam narzędzia akumulatorowe i wiem jak to jest kiedy człowiek myśli sobie "zaraz naładuje się, to wyłącze". A później wisi zapomniany akumulator na ładowarce pół dnia albo i cały.

Edytowano przez orb777

Może na początek opiszę co mam, przetwornica taka o której wspomnial orb777 tylko bez wyświetlacza, ogniwa 18650 10Ah zgrzane w pakiet 3S, BMS 3S 20A, zasilacz od lampki led 24V 2A, obudowa do ładowarki od wkrętarki i obudowa baterii od wkrętarki. Na YT jest sporo układów wskaźników z diodami led tylko gdzie taki układ wpiąć. Zrobiłem szkic jak to zrobię. Na pewno jest jakieś proste rozwiązanie.image.thumb.jpg.aaf2d66774c5949c69d4fddba80fa862.jpg

@Tomek46, tak jak @farmaceuta wspomniał, moduł przetwornicy ma diody, które sygnalizują status ładowania. Czerwona - tryb CC(on)/CV(off). Niebieska świeci kiedy pobierany prąd wynosi >100mA, a zielona <100mA. Wartosci są przybliżone, nie dokładne. Prawdopodobnie przy ~110mA zaobserwujesz naprzemienne mruganie diody zielonej i niebieskiej. Będzie to oznaczało, że proces ładowania jest prawie zakończony (jeżeli zakładasz odcięcie przy ~100mA). Mój opis dotyczy przetwornicy z linku. Takie zachowanie zauważyłem podczas testowania.

Nie podłączaj przetwornicy od razu do obciążenia, ustaw najpierw napięcie. Pod testowym obciążeniem wyreguluj prąd. Na wyjściu przydałaby się niskostratna dioda, np. schottky-ego, żeby w razie czego nie było cofki z aku.

• Lubię! 1

Dzięki za objaśnienie, ale jeszcze pomarudzę, a mianowicie czy może być takie połączenie jak na załączonym szkicu i w którym miejscu wpiąć diodę Shottky-go jakiej wartości. Przepraszam, ale nie jestem elektronikiem, proszę mi wybaczyć pytania nawet na oczywiste odpowiedzi.

Pozdrawiam.image.thumb.jpg.45434644d8d6afd3a01c45461ffe8909.jpg

Dzięki za objaśnienie, ale jeszcze pomarudzę, a mianowicie czy może być takie połączenie jak na załączonym szkicu i w którym miejscu wpiąć diodę Shottky-go jakiej wartości. Przepraszam, ale nie jestem elektronikiem, proszę mi wybaczyć pytania nawet na oczywiste odpowiedzi.

Pozdrawiam.image.thumb.jpg.45434644d8d6afd3a01c45461ffe8909.jpg

image.thumb.jpg.fec6387e17c7a92087879dba1ea1a33f.jpg

W tym pojemniku umieszczę ogniwa i BMS-a, a w pojemniku po ładowarce oryginalnej chce schować przetwornice i ewentualnie układ odcinający z diodami, więc nie będzie widać diod przetwornicy, a diody z układu umieszczę w otworach po poprzednich diodach. Mam nadzieję przy Waszej pomocy ten pomysł się uda.

Pozdrwiam.

(edytowany)

@Tomek46, diodę wepnij w szereg na "plusie" wyjścia przetwornicy, zabezpieczy ją. Napięcie wyjściowe zmierz "na luzie" za diodą. Pod obciążeniem będzie niższe, ale ta przetwornica tak ma. Wraz ze spadkiem pobieranego prądu napięcie na wyjściu wzrośnie praktycznie do ustalonego limitu. Po taniości kupiłem trochę "1N5822" (3A, 40V), spadek 0.2-0.5V, ale pewnie można znaleźć lepsze diody.

Odnośnie ładowania, możesz przyjąć dosyć bezpieczną zasadę "0.5 (lub mniej) * pojemność ogniwa". Jeżeli masz ogniwa 2Ah, wtedy na przetwornicy ustawiasz np. 12.6V i 1A. Nie ma co za bardzo szaleć. Ogólnie nie przekraczam 1A nawet dla pojemniejszych ogniw. Nie zapomnij założyć radiatora na chip xl4015 i zbalansować (wyrównać napięcie) na wszystkich ogniwach przed montażem do bms. Przypuszczam, że nie masz balansera w bms. 

Pamiętaj, że xl4015 nie jest wyspecjalizowanym układem do ładowania akumulatora, tylko bardziej "protezą". Jeżeli coś przeoczysz to jedynie bms może uratować jeszcze sprawę i nie będzie fajerwerków, hehe.

Edytowano przez orb777

orb777 bardzo dziękuję za cenne rady zastosuję się do nich podczas montowania całości. O sukcesie pochwalę się o porażce też wspomnę, ale nie poddam się zacznę od nowa!

Poki co życzę dużo zdrowia bo to najcenniejszy skarb.

@Tomek46, w porządku. Chociaż nie do końca rozumiem dlaczego zdecydowałeś się na przetwornicę, a nie na dedykowaną ładowarkę, choćby [taką]. Sam używam podobnych ładowarek, tyle, że do 5s2p i nie mam problemów. Wystarczyło dorobić port w obudowie akumulatora albo podłączyć do styków starej ładowarki i w sumie tyle.

orb777 Dzięki za informacje o tej ładowarce, po prostu nie wiedziałem, że taka istnieje. Zainteresuję się nią. To załóżmy po pierwsze, a po drugie i tak chyba będę budował ten ukaja dla nabrania małej praktyki, poznania elementów elektronicznych ot jak to mówią w celach edukacyjnych. Mam kilka potrzeb do wykonania też się pobawię i czegoś nauczę. Szkoda, że tak późno wziąłem się za tą dziedzinę. Poszukam tej ładowarki może trafię sklepach stacjonarnych.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...