Skocz do zawartości

Arduino nano i problem z przesłaniem szkicu.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam Arduino nano, na które nie mogę nic wrzucić - przy próbie wgrania czegokolwiek wyrzuca mi taki komunikat:

"Szkic używa 924 bajtów (3%) pamięci programu. Maksimum to 30720 bajtów.
Zmienne globalne używają 9 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 2039 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.
avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM5": Odmowa dostępu.

Failed uploading: uploading error: exit status 1"

Moje pytanie czy jest taka możliwość, że płytka została w jakiś sposób zabezpieczona żeby nie można było z nią nic zrobić ?

Dodam, że płytka ta została odzyskana z zestawu firmy REVELL, która produkuje różne modele do składania i była ona częścią modelu samochodu, w którym mrugała diodami (światła samochodu).

Jeśli to z odzysku, to możliwe że firmware'u nie ma odpowiedniego. Na youtube są tutoriale jak wgrać nowy firmware, należałoby to w takiej sytuacji zrobić. Poza tym są standardowe kroki: upewnić się że kabel jest włożony do końca, zmienić kabel, zmienić port w komputerze, itp.

W pierwszym kroku musisz doprowadzić do tego, że płytka jest widziana w Managerze Urządzeń. Może to wymagać zainstalowania drivera, jeśli to nie jest oryginalne Arduino Nano,  a jakiś klon.

Jak pisał @Treker sprawdź czy masz odpowiedni kabel USB.

Pozamykaj wszystkie inne programy, które by mogły chcieć korzystać z tego portu szeregowego.

Przewód jest "kompletny" czyli ma linie zasilania i danych, a w prawym dolnym rogu IDE pokazuje, że jest to Arduino nano na COM'ie 5. Sam COM też jest w porządku, bo na nim programuje UNO R3 i UNO R4 wifi. Co do płytki "z odzysku" chodziło mi o to, że nie jest to "czysta" płytka wyjęta z pudełka tylko płytka, która miała być zamontowana w modelu samochodu - po podłączeniu zasilania (USB, bateria) mruga różnymi diodami, które powinny być wstawione w odpowiednich miejscach tego modelu i imitować jego światła. Płytka działa i wykonuje jakiś wcześniej wgrany program co widać na monitorze portu szeregowego i na zestawie diod do niej podłączonej.

Clipboard01.thumb.jpg.efe8bceb306d5d0a6d9edb0a4398f769.jpg

• Lubię! 1
(edytowany)

@DJMouse, zainstaluj/wypakuj "usbdeview" (plik "usb.ids" wrzuć do katalogu programu), odpal jako admin, ustaw w poniższy sposób, podłącz płytkę i zobacz, czy pojawia się nowa pozycja. Przeciągnij pasek na dole, zobaczysz więcej kolumn. Kliknij 2x na pozycji, która pojawi się i pokaż.

image.thumb.png.408cedae98bd94c937ccd21fec08014c.png

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...