Skocz do zawartości

Pozytywny kwiatek podlewaczka na Arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano

Projekt jest wynikiem przerobienia dwóch kursów Zestaw FORBOT do kursu Arduino oraz FORBOT - Arduino poziom 2. Super, że jest to gotowiec z lekcjami do przerobienia, za te 400 złotych można dobrze przygotować się do własnego projektu. Dodatkowo artykuł z multitaskingu na Arduino i można napisać dosyć zgrabny program.

Punktem wyjścia dla projektu było okiełznanie czujnika wilgotności i odcięcie zasilania na przewodzie USB, tak aby napięcie podczas pomiarów na arduino było stabilne. Na Arduino Nano Every - ABX00028, który jest kompromisem ceny (tylko jakieś 70zł) i wielkości z zasilaniem z laptopa miałem całkiem inne odczyty niż na zasilaniu z PS. Dopiero używając miernika Miernik uniwersalny UNI-T UT139C za 230 złotych z botlandu dałem radę wybrnąć z tego problemu.

Reszta to było już typowe projektowanie obudowy i dopasowywanie świecidełek w kilku iteracjach np pierścienia led na WS2812B, który jest za 13 złotych albo Matryca LED 8x8 + sterownik MAX7219 za 17. Duży plus, że mogłem dobrać wszystko za jednym razem i budżet na projekt też nie był duży.

Tak prezentuje się mój projekt:

image.png.638d7ebd6aed34f8d108f5850aa5a34f.png

Bez problemu mogę bez łączenia z komputerem ustawić próg wilgotności jak i długość podlewania rośliny za pomocą potencjometrów:

image.png.c947d6a6a4f727e91ddea798873bb787.png

Każda interakcja jest animowana oraz od czasu do czasu kwiatek sam się odzywa do nas, zwłaszcza jak wykryje kogoś z bliska:

image.png.ec06658f35c6884625d3f9feb23ffba6.pngimage.png.3341b48766ad3dfcace027854f28e7d6.png

Czujnik jest na przewodzie, który wbija się w ziemie w kwiatku:

image.png.3fcca9a13540c87c13a36604bbf10cac.png

Dziękuję za uwagę 🙂

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...