Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam panowie...tak sie zastanawiam, mam sobie kilka trafo z ups wiekszej mocy o napieciu bez stabilizacji 15v, po wyprostowaniu i filtracji napiecie bedzie wyzsze (w zaleznosci od obciazenia), zrobil bym sobie prostownik do aku ale koniecznie z regulacja pradu, wstepnie myslalem o zrobieniu prostej przetwornicy na tl494 buck i tu by byl caly moj problem rozwiazany, ale jako ze mam male doswiadczenie z budowa takich rzeczy, doborem dlawikow itp, pomyslalem o tym zeby takie trafo pozbawic kilku zwojow w celu uzyskania max ¨15v i zrobic tylko regulacje pradu,    takie cos wyczarowalem...w programie dziala...prosze kolegow o info czy to dobry pomysl z tym rozwijaniem trafo... https://www.falstad.com/circuit/circuitjs.html?ctz=CQAgjCAMB0l3BWcMBMcUHYMGZIA4UA2ATmIxAUgoqoQFMBaMMAKACcRttCQUEfMKXvyi80kdhWJDsaCmBlyqAFgzwJYDMvCEqKFNrC7eGIRDDqo0QsryV1DyBABKdAM4BLNwBcAhgDsAYzoWAHdOPG0+Hi4BEQlwwWEBZT0RFDD5RSpsSM4lTNztWRy86N5MhGl82mqDPUz65PAMOJ4JDiM9Ax0qZiEqPDx4SS7eId6I7T6WAHNJosnlWVEEqYWynolU4nWmqqEmiBh2q0gUbAtHR0PM2z1TEHv1tefFscWJADMpMwVfp54fJPaBINCSA68VIAsDVPojcKQ2FCJH-NbvYyECZjDLhXRA2wgLEEoFrPArQl4IyAqAsMBUkDkszKbRMqFUPSEXTQAiQaTnAgEBDkFBGUFINHQaZSyTEyZywnwuAsZyTfoLAaiaFIDlWBAqxkrJpkFK6lR9TUc0EQ6rq5TEHjqpXK8L2x3-N00tbCniEz2KuZPB001IqUm0tyG5msinhqhfXwAGzcIVdwep-tJmTl1IVWcRdW1xiar2GvHwgL6cINz2RTxWdd10LRq2tHE9uexp30CKJE0JrRJ4Eyg5pVN9QIyuTEIAAYsdwJWQEwQAA5AD2AFsPP4kwAdNwABXXoTobBYQA

circuit-20260107-2246.thumb.png.aaa34cc98e10153eebb07916fea1a261.png

(edytowany)

Oczywiście dodał bym tak kilka mosfetow równolegle dla takich prądów, no i mocny driver bramki 

Edit...tam dałem dużo za dużą histerezę (o ile potrzebna w ogóle) tak że do poprawek

Edytowano przez farmaceuta

@_LM_ dzięki za super artykuł 👍 nie znalazłem go wcześniej...no jak widać to co ma chodzić w teorii nie koniecznie będzie w praktyce 😭 bjt też by było, tylko przeraża mnie moc strat i prąd bazy (który w sumie można by załatwić małym mosfetem) 

• Lubię! 1
2 godziny temu, farmaceuta napisał:

przeraża mnie moc strat

Niezależnie od tego jaki tranzystor zastosujesz, będzie się to grzało. Obejściem problemu może być obniżanie napięcia na wejściu źródła prasowego tak aby spadek napięcia był jak najmniejszy ale taki aby to źródło nadal poprawnie pracowało. 

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
14 minut temu, _LM_ napisał:

Obejściem problemu może być obniżanie napięcia na wejściu źródła prasowego tak aby spadek napięcia był jak najmniejszy

Kapuję koncepcję...obniżenie napięcia to tak jak mówiłem, powoli bym odwijal zwoje i robił test pod obciążeniem, tylko jak to teoretycznie miało by być? Np pod minimalnym prądem ~1A napięcie miało by mieć te przykładowe 14.4v? (~15v) rozumiem że np przy podkręceniu prądu na max napięcie spadnie maksymalnie do wartości około napięcia aku i wraz ze wzrostem tego napięcia prądu będzie malał tak?

PS...co do grzania to się domyślam że będzie z tego dobra lutownica, ale kupiłem 22 radiatory 70x20x16 to jest czym chłodzić 😉 ale mi to w ogóle nie przeszkadza, dla mnie to może to mieć nawet 50watt strat, mam trafo ~600watt i dwa po ~500, więc nie ma co płakać 😁 taki duży prąd bo bym mógł puszczać tylko w krytycznych sytuacjach przez króciutki czas żeby tylko auto szybko odpalić gdyby się spieszyło 

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...