Skocz do zawartości

Wtyk/Gniazdo 230v sterowane przekaznikiem - poszukiwane

Pomocna odpowiedź

Napisano

Nie chce mi się samemu klecić przekaźnika do sterowania np. czajnikiem 230V. I szukam jakiegoś takiego gotowca typu smart gniazdko -tylko nie potrzeba mi aby było smart, ale aby można było sterować z Arduino. Lub taki przedłużacz. Gdzieś ktoś coś widział?

1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

Gniazdko na pilota i moduł radiowy wysyłający sygnał?

To juz chyba bym wolal na fotodiode... cos w tym stylu.

Może coś takiego? Niby jest to Smart, ale ma opcję podłączenia przełącznika, więc da się wysterować przekaźnikiem sterowanym z arduino. Nie pamiętam czy jako smart, nie ma też opcji licznika energii, i zażądania mocą?

SMatrRelay.thumb.jpg.2999929b9baf8225e838c1072c0b1215.jpg

45 minut temu, BlackJack napisał:

Może coś takiego? Niby jest to Smart, ale ma opcję podłączenia przełącznika, więc da się wysterować przekaźnikiem sterowanym z arduino. Nie pamiętam czy jako smart, nie ma też opcji licznika energii, i zażądania mocą?

SMatrRelay.thumb.jpg.2999929b9baf8225e838c1072c0b1215.jpg

No wlasnie takich to jest multum i musze na przewodach dorobioc gniazdo i wtyczke... a mi sie nie chce... bo to slabe.... gotowca szukam...

• Nie zgadzam się! 2
Cytat

No wlasnie takich to jest multum i musze na przewodach dorobioc gniazdo i wtyczke... a mi sie nie chce... bo to slabe.... gotowca szukam...

Przecież to jest gotowiec. Montujesz to w puszcze instalacyjnej lub listwie zasilającej i tyle. Nie rozumiem w tym momencie twojego podejścia? Wypowiedz typu: Chce, ale mi się nie chce, a najlepiej żeby ktoś to zrobił za mnie, moim zdaniem kwalifikuje temat do kosza.

Przykro mi, ale gotowca pod widzi, mi się, nawet u Chińczyka nie znajdziesz.

• 2 tygodnie później...

Ja używam czegoś podobnego do tego
image.thumb.png.e88b9ceee43209919ed57ef5f0d86e85.png
W marketach tego jest pełno, można już kupić za 20zł w promocji. Sterowanie ze smartfona po wi-fi z dedykowanej apki, używam do maszynki do popcornu, włączam i wyłączam w przerwach od scrollowania 😄
Obciążenie 2500 W więc na typowy "cywilny" czajnik powinno wystarczyć.

22 minuty temu, borabora napisał:

W marketach tego jest pełno, można już kupić za 20zł w promocji. Sterowanie ze smartfona po wi-fi z dedykowanej apki, używam do maszynki do popcornu, włączam i wyłączam w przerwach od scrollowania

Ale działa tylko z Tuya (ew. jak pokombinujesz to z innym softem też)

23 minuty temu, borabora napisał:

Obciążenie 2500 W więc na typowy "cywilny" czajnik powinno wystarczyć.

Na typowy "cywilny" czajnik to będziesz musiał wzywać straż pożarną 😉 Te gniazdka projektowo są w stanie wytrzymać tak do 1kW, bo więcej to już spore ryzyko.

5 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Te gniazdka projektowo są w stanie wytrzymać tak do 1kW, bo więcej to już spore ryzyko.

Na początku też tego się obawiałem, ale w środku jest całkiem solidny przekaźnik 16 A, przynajmniej w tym które użytkuję (max 3600 W).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...