Skocz do zawartości

Jak się zabrać co zrobić najpierw przed naprawą tego sprzętu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ostatnio dostałem magnetofon chce go naprawić lecz leżał co najmniej parę parenaśćie lat w garażu czy mam coś zrobić przed jego naprawą i czy jest szansa jego naprawienia

17699707467223359693761762761034.jpg

Magnetofony mają już czasy swojej świetności za sobą. O ile naprawa elektroniki jest możliwa, to naprawienie i zestrojenie starego mechanizmu magnetofonu może być trudne lub niemożliwe. Również dostęp do mechanicznych części zamiennych magnetofonu może być niemożliwy. Różni producenci stosowali nieco odmienne rozwiązania mechaniczne i zamiana ich jest na ogół niemożliwa.

W mechanizmach tych stosowane są na często plastikowe koła zębate, gumowe paski napędowe, które z upływem czasu mogą ulec uszkodzeniu.

Na początek sprawdziłbym omomierzem bolce wtyczki sieciowej czy nie ma przerwanego obwodu lub zwarcia. Później można przez zwykłą żarówkę 230V (nie LED) włączoną w szereg zasilania tego radiomagnetofonu włączyć go do sieci. Jeśli żarówka nie świeci jasnym światłem lub się tylko żarzy to zwarcia raczej nie ma i można włączyć radiomagnetofon bezpośrednio do sieci 230V AC.

Wtedy można sprawdzić czy odbiornik radiowy i mechanizm radiomagnetofonu daje oznaki życia i działa. Być może ma on opcję zasilania z baterii i można go sprawdzić bez podłączania do sieci energetycznej.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Z elektroniką może nie być większych problemów. Trudniejszy w regulacji i naprawie może być mechanizm magnetofonu. Wadliwie działający i źle wyregulowany może pododawać nierównomierne przesuwanie taśmy w kasecie. Objawia się to kołysaniem dźwięku. Wadliwie działający mechanizm może powodować wyciąganie taśmy z kasety na zewnątrz. Część elementów mechanizmu, w tym paski napędowe są wykonane z gumy i tworzyw sztucznych. Po latach mogą rozpadać się ze starości. Może też zaistnieć konieczność regulacji i wymiany głowicy magnetofonu.

• Pomogłeś! 1

Mechanizm magnetofonu wizualnie wygląda dobrze. Można uruchomić go bez kasety czy rolki napędowe działają przy odtwarzaniu i przewijaniu. Później można przeprowadzić próby z użyciem kasety magnetofonowej.

Uruchomiłem go nie działa Play lecz przewijanie już tak i jest jakiś problem z radiem nawet kasetę przewija bez porblemów a i był brudnawy ale nie jakoś bardzo

Wiem że odnośniki do fabecuka są tu niemile widziane, ale jest przynajmniej jedna grupa o tego typu sprzętach i ich naprawach. Paru fachowców tam siedzi.

Trzeba zobaczyć ile magnetofon ma pasków napędowych i czy nie są one uszkodzone. Niektóre magnetofony mogą mieć więcej niż jeden pasek napędowy. Zerwany pasek napędowy może być przyczyną nie działania odtwarzania. Mechanizmy magnetofonów mają też miniaturowe przełączniki, które w momencie włączenia danej funkcji magnetofonu włączają jego silnik.

Prawdopodobnie jest też przełącznik radio - magnetofon. Służy do przełączania źródła sygnału radio- magnetofon. Usterka tego przełącznika może być powodem nie braku sygnału (odtwarzania) radia, magnetofonu lub obu urządzeń jednocześnie.

• Pomogłeś! 1
Dnia 10.02.2026 o 17:22, ethanak napisał:

Wiem że odnośniki do fabecuka są tu niemile widziane

A są? Nie kojarzę, aby kiedykolwiek były tu jakieś "zakazy" tego typu 😉

@Treker ostatnio jak coś wspomniałem na ten temat to dostałem taką czerwoną wredną mordę więc więcej nie będę ryzykować. Oczywiście 99% FB to śmieci, ale jest parę sensownych (specjalistycznych) grup.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...