Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich. 
Od kilku dni borykam się z projektem nadajnika i odbiornika 315 MHz , szkice nadajnika i odbiornika kompilują się bez błędów ale projekt nie działa prawidłowo .
Powinien wyświetlać na LCD 1 2,3 lub 4 ze względu który przycisk wybierzemy na module dotykowym  a wyświetla się ciągle 0. Załączam link do projektu z filmem jak to ma działać .
Proszę o pomoc.
 Pozdrawiam serdecznie.

https://drive.google.com/drive/folders/0...sp=sharing

3.jpg

Odbiornik.jpg

Wyświetlacz.jpg

(edytowany)

Sprawdź, czy dzieje się cokolwiek na pinie "sig" odbiornika i nadajnika w czasie transmisji. Najprościej analizatorem stanów logicznych za ~30 zł, chociaż drugim mikrokontrolerem też można. Zobacz, czy piny zgadzają się w kodzie. Link do filmu nie działa.

Edytowano przez orb777

Sprawdziłem na "sig" i są przebiegi.

Przepraszam za link do filmu  próbuję wkleić plik z filmem ale dostaję komunikat -" plik jest większy niż maksymalny rozmiar pliku 50mb i został pominięty"

Przesyłam folder z szkicami Arduino z których korzystam

Nowy folder (2).zip

4 godziny temu, xzyajshsdhsuj napisał:

Sprawdziłem na "sig" i są przebiegi.

Czy na pinie "sig" odbiornika widać uporządkowane, powtarzające się sekwencje podczas nadawania, czy przebieg wygląda jak losowy szum lub szum przeplatany sekwencjami? Najpierw trzeba ustalić, czy nadajnik cokolwiek wysyła, a odbiornik dostraja się i przechwytuje to. Zakładam, że pin sig masz poprawnie podłączony pod zdefiniowany w kodzie. Zawsze możesz spróbować innej biblioteki, np. radiohead.

Nadajniki radiowe wstępnie testuję sdr-em (rtl-sdr v3), najłatwiej wychwycić, czy cokolwiek wysyłają w eter.

Nadajnik wysyła a odbiornik odbiera jakąś część informacji widać to po podświetleniu wyświetlacza które się uruchamia.

"Nadajniki radiowe wstępnie testuję sdr-em (rtl-sdr v3)" czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat same skróty niestety nic mi nie mówią.

Dlatego przydałoby się wiedzieć co przychodzi. Może ramki są odrzucane, zawierają błędy (biblioteka "VirtualWire" sprawdza crc16) albo odległość pomiędzy odbiornikiem i nadajnikiem jest np. za mała (przesterowujesz sygnał). Pozostaje krok po kroku "debugować" kod, stosując nawet "Serial.println()", żeby dowiedzieć się co właściwie dostajesz. 

2 godziny temu, xzyajshsdhsuj napisał:

czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat same skróty niestety nic mi nie mówią.

Miałem na myśli urządzenie opisane w tematach poniżej. Dzięki niemu można podejrzeć sygnał z nadajnika, dosyć dokładną częstotliwość nośnej, itd. Sdr to "ucho na świat" osób zajmujących się tematem fal radiowych.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...