Skocz do zawartości

Mój pierwszy program - wybór języka

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dobry wieczór.

Mam już Arduio UNO R3 w załączeniu mój pierwszy program na dwie migające diody LED i zadziałało 😀. Mam pytanie: po wprowadzeniu instrukcji, komentarz pokazuje mi się w języku angielskim mimo, że przy instalowaniu Arduino zaznaczyłem język polski. Czy w czasie instalacji popełniłem jaki błąd?

Program.zip

• Lubię! 1
1 godzinę temu, Czeslaw68 napisał:

Czy w czasie instalacji popełniłem jaki błąd?

Nie.

Wybór języka przy instalacji Arduino IDE dotyczy samego środowiska (a więc pozycji menu, komunikatów itp.). Na treść samych programów, w szczególności na komentarze, nie ma to żadnego wpływu. Nawet jeśli chodzi o oficjalnie dołączone przykłady programów.

Proponuję byś tak zmodyfikował program, by diody migały na przemian i trochę szybciej.

Będzie ciekawiej.

Dnia 18.02.2026 o 22:37, jand napisał:

Nie.

Wybór języka przy instalacji Arduino IDE dotyczy samego środowiska (a więc pozycji menu, komunikatów itp.). Na treść samych programów, w szczególności na komentarze, nie ma to żadnego wpływu. Nawet jeśli chodzi o oficjalnie dołączone przykłady programów.

Proponuję byś tak zmodyfikował program, by diody migały na przemian i trochę szybciej.

Będzie ciekawiej.

Bardzo dziękuję, Ale mam kolejny kłopot. Pisałem u siebie program z kursu (przykład-światła drogowe kilkakrotnie) i nie mogę sobie poradzić. W załączeniu wysłałem kopie.sketch_feb20a.zipsketch_feb20a.zip  

Dobry wieczór.

Nie miałem pewności czy prawidłowo wysłałem wcześniejszą wiadomość i pozwoliłem sobie napisać jeszcze raz. Mam kolejny kłopot. Pisałem u siebie program z kursu (przykład-światła drogowe - kilkakrotnie) i nie mogę sobie poradzić. Ciągle pokazują mi się błedy.W załączeniu wysłałem kopie.sketch_feb20a.zipsketch_feb20a.zip  

sketch_feb20a.zip

(edytowany)

@Czeslaw68, czytaj błędy, na pewno mówią coś o nierozpoznanej funkcji "dealy()".

Swoją drogą prosty kod możesz wrzucać w ai. Wyjaśni ci wszystko co zechcesz, razem z opisem i co robisz źle, praktycznie od ręki.

Edytowano przez orb777

Dzień dobry.

Serdecznie podziękowanie dla orb777. Zrobiłem tak mi podpowiedziałeś i kłopot się skończył. Dostałem od ia to o co poprosiłem z opisem i informacją co robiłem źle. Po wprowadzeniu poprawek do programy wszystko zadziałało poprawnie. Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

@Czeslaw68, a to spoko. Jeżeli mogę coś jeszcze podpowiedzieć, to czat lepiej odpowiada, kiedy podzielisz problem na części, np. rozbijesz program na funkcje. Oczywiście można też od razu kazać mu napisać firmware do komputera pokładowego boeinga 787, ale lepiej np. "napisz funkcję do obsługi dźwigni od klap" podając argumenty, jaki ma być wynik, itd. Krótko mówiąc, ty też musisz wiedzieć co robisz i jakiego rezultatu się spodziewać, bo ai czasem ściemnia, wymyśla biblioteki, które nawet nie istnieją albo program kompiluje się, jednak działa od czapy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...