Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

Kilka dni temu zrobiłem sobie przełącznik audio.
Na wejściu wpinam laptopa oraz komputer, a na wyjściu słuchawki i głośniki.
Pomiędzy wejściem a wyjściem mam dwa przełączniki on-off-on 4PDT, pierwszy wybiera wejście (komputer, laptop), a drugi wyjście (słuchawki, głośniki).

Ogólnie wszystko działa dobrze, ale przy pierwszym przełączeniu każdego dnia ze słuchawek lub głośników wydobywa się taki głośniejszy trzask.
ChatGPT podpowiedział mi, że powinienem albo połączyć wszystkie masy albo połączyć L i R do masy dla stanu wyłączonego wyjściowego przełącznika, ale nie wiem czy mu ufać.

Spięcie mas brzmi dość logicznie, ale nie jestem pewien czy masa z laptopa i komputera powinna być wspólna.

Co zrobić, żeby nie było strzelania przy przełączaniu?

Załączam schemat, nie jest najbardziej profesjonalny ale mam nadzieję, że czytelny.
Oraz zdjęcie 🙂

schemat.png

photo.jpg

Dnia 11.04.2026 o 21:05, Konowy napisał:

Spięcie mas brzmi dość logicznie, ale nie jestem pewien czy masa z laptopa i komputera powinna być wspólna.

Wspólna masa nie powinna sprawiać problemów, o ile zasilacz nie jest jakimś lipnym tanim chińczykiem (oryginalne zwykle są OK, można sprawdzić testem zwarciowym między masą, a wyprowadzeniami zasilania przemiennego gdy zasilacz jest wyłączony).

Najskuteczniejszy sposób na usunięcie trzasków to wyłączenie wzmacniacza podczas przełączania. W Twoim przypadku raczej nie wchodzi w grę, więc jak masy nie pomogą to raczej nic nie zdziałasz... Można niby kombinować z filtracją, ale to droga przez mękę.

Dnia 14.04.2026 o 10:22, H1M4W4R1 napisał:

Wspólna masa nie powinna sprawiać problemów, o ile zasilacz nie jest jakimś lipnym tanim chińczykiem (oryginalne zwykle są OK, można sprawdzić testem zwarciowym między masą, a wyprowadzeniami zasilania przemiennego gdy zasilacz jest wyłączony).

Najskuteczniejszy sposób na usunięcie trzasków to wyłączenie wzmacniacza podczas przełączania. W Twoim przypadku raczej nie wchodzi w grę, więc jak masy nie pomogą to raczej nic nie zdziałasz... Można niby kombinować z filtracją, ale to droga przez mękę.

Hej, dzięki za opdowiedź.
Nie mam tu żadnego zasilacza oprócz tych, które zasilają komputer i laptopa.
Ogólnie samo strzelanie nie jest mocno niepokojące, ale czasem się boję, że mi to słuchawki spali.

(edytowany)
8 godzin temu, Konowy napisał:

Ogólnie samo strzelanie nie jest mocno niepokojące, ale czasem się boję, że mi to słuchawki spali.

Raczej powinny być zabezpieczone (o ile nie jest to jakiś tani chiński badziew), ale zawsze lepiej dmuchać na zimne. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to przełączenie przez zero (słuchawki podłączone do portu A -> słuchawki podłączone do masy -> słuchawki podłączone do portu B). Ale to raczej robota dla mikrokontrolera i komplikowanie układu.

Edytowano przez H1M4W4R1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...