Skocz do zawartości

INA226+ESP32...pomiar prądu, napięcia

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam...bawił się ktoś kiedyś tym modułem i bibliotekami do tego?? Obecnie używam biblioteki stąd... https://github.com/RobTillaart/INA226

Nie wiem za bardzo jak to kalibrować żeby było dobrze, póki co mam ustawione obliczanie na 1.1ms i sample bodajże na 256 (sample domyślnie są ustawione na 1, ale przy tej wartości to dokładniej można językiem zmierzyć niż tym wzmacniaczem 😁

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...
Dnia 15.04.2026 o 22:21, farmaceuta napisał:

Witam...bawił się ktoś kiedyś tym modułem i bibliotekami do tego?? Obecnie używam biblioteki stąd... https://github.com/RobTillaart/INA226

Nie wiem za bardzo jak to kalibrować żeby było dobrze, póki co mam ustawione obliczanie na 1.1ms i sample bodajże na 256 (sample domyślnie są ustawione na 1, ale przy tej wartości to dokładniej można językiem zmierzyć niż tym wzmacniaczem 😁

Właśnie ostatnio taki do swojego robota dodawałem. Użyłem tej biblioteki co piszesz, i tego kodu (przepraszam że nie uporządkowany):

#include "INA226.h"

INA226 INA(0x40);

float shunt = 0.020;
float current_LSB_mA = 0.05;
float current_zero_offset_mA = 0;
uint16_t bus_V_scaling_e4 = 9878;

void setup() {
  Serial.begin(9600);

Wire.begin(6, 7);
  if (!INA.begin() )
  {
    while(true){
      Serial.println("ERR0");
    }
  }

INA.configure(shunt, current_LSB_mA, current_zero_offset_mA, bus_V_scaling_e4);

}

void loop() {
  float bv = 0;
  bv = INA.getBusVoltage();
  Serial.println(bv);
  delay(100);

}

W tej bibliotece jest przykład do kalibrowania i chyba tego użyłem, działa ok. Choć warto zaznaczyć że mierzę tylko napięcie. W przypadku jeśli chcesz tylko napięcie mierzyć, to trzeba uważać na podłączenie, wszystkie informacje masz w ostatnim poście w tym temacie: 

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

@AntekBezak no właśnie ostatnio się zastanawiałem i to działa tak że kod kalibracyjny zbiera 10 próbek i wyświetla wartość w monitorze...mierze np napięcie miernikiem i mnoże dzielę według formułki z komentarzy i wpisuje wynik do zmiennej, np bus v scaling, jak u Ciebie tak?

PS...mnie właśnie bardziej interesuje prąd niż napięcie ale to dopiero jak mi miernik dojdzie bo aktualny zepsułem 😭😁

Edytowano przez farmaceuta
35 minut temu, farmaceuta napisał:

@AntekBezak no właśnie ostatnio się zastanawiałem i to działa tak że kod kalibracyjny zbiera 10 próbek i wyświetla wartość w monitorze...mierze np napięcie miernikiem i mnoże dzielę według formułki z komentarzy i wpisuje wynik do zmiennej, np bus v scaling, jak u Ciebie tak?

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba o to właśnie chodziło. A prądu nie mierzę, więc nie wiem, ale chyba trzeba tylko do tych dużych pinów podłączyć przewód i można mierzyć i prąd i napięcie

• Pomogłeś! 1

@AntekBezak z podłączeniem to nie problem, już korzystam z tego ina, chciałem tylko ogarnąć tą kalibrację bo dziwne rzeczy i mnie...przelutowalem rezystor 0.100ohm na 0.001ohm, więc wartość mV dla jednego ampera powinna wynosić 1mV (+/- tolerancja) i mnie nabija  dwa razy tyle...przy ~7A mam spadek około ~14mV...trochę mnie to dziwi🤔 chińczyk by pomylił opis rezystora?

10 godzin temu, farmaceuta napisał:

z podłączeniem to nie problem, już korzystam z tego ina, chciałem tylko ogarnąć tą kalibrację bo dziwne rzeczy i mnie...przelutowalem rezystor 0.100ohm na 0.001ohm, więc wartość mV dla jednego ampera powinna wynosić 1mV (+/- tolerancja) i mnie nabija  dwa razy tyle...przy ~7A mam spadek około ~14mV...trochę mnie to dziwi🤔 chińczyk by pomylił opis rezystora?

W instrukcjach do kalibracji i tak w pierwszym kroku mierzy się rezystancję i podaje w kodzie, więc jak skalibrujesz to powinno działać niezależnie od tego jaki tam jest rezystor, tak mi się wydaje. Tylko miernika potrzebujesz do tego.

• Lubię! 1
9 minut temu, AntekBezak napisał:

W instrukcjach do kalibracji i tak w pierwszym kroku mierzy się rezystancję i podaje w kodzie, więc jak skalibrujesz to powinno działać niezależnie od tego jaki tam jest rezystor, tak mi się wydaje. Tylko miernika potrzebujesz do tego.

Zgadza się 👍 tylko mnie tak to zdziwiło, mam jeszcze rezystory 0.002 to przelutuje na próbę i sprawdzę co mi pokaże ina przy 1A, no ale i tak muszę czekać na miernik, może za tydzień dojdzie bo to z Ali 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...