Skocz do zawartości

Następca dla Arduino UNO, który ma więcej wyprowadzeń?

Pomocna odpowiedź

@keram167 Dzięki, ta odpowiedź na pewno mi się przyda😃. A co do multimetra - masz racje, jak tak teraz o tym myślę to faktycznie był i będzie wiele momentów w których multimetr by mi się przydał. Mógłbyś mi jakiś w rozsądnej cenie polecić?

(edytowany)

Hej @keram167@Santiago Właśnie przeczytałem o ekspanderach pinów I/0. Model PCF8575. Czy zastosowanie ekspandera w połączeniu z płytką stykową pozwoli rozwiązać problem braku pinów w Arduino? Wyjdzie to znacznie taniej niż kupno nowej płytki. Może macie jakiś inny pomysł?

Edytowano przez YgnaTZY

@YgnaTZY @YgnaTZY Co do multimetra  to jest moja całkiem stronnicza opinia.

od 20 lat mam fajny bardzo tani miernik , następnie kupiłem miernik parę lat temu za około 30 euro - kompletna porażka. Po prostu chciałem mieć pomiar kondensatorów i myślałem , że będzie lepszy... nic z tego. W tamtym roku brat piodarował mi miernik z możliwością oscyloskopu. 

Wnioski : - stary miernik (pomimo lutowania sond 🙂 ) szybki i w miarę dokładnhy. Miernik kupiony w Niemczech , mnie delikatnie mówiąc denerwuje, ( a tak mówiąc prawdę co to kurcze jest ?' ), miernik z funkcją oscyloskopu szybki i dobry (ale cena wyższa).

Dlatego polecam na początek , kup coś taniego i się tym pobaw.  Ja korzystam przeważnie ze starego miernika , no i koniecznie kup coś !

Co do Model PCF8575 - nie wiem - znalazlem stronę i może jutro poczytam dane techniczne. Może z ciekawości zakupię - ale na pierwszy rzut oka wygląda nie przychylnie dla takich jak ja. Najlepiej zrób swój pojazd na tym co masz. Następnie wyciągniesz wnioski i wtedy pójdziesz dalej. Proszę też podać co się kryje za tajemniczą nazwą 'dalmierz' - konkretny model - a chodzi mi aby poczytać specyfikację techiniczną.

No i jak to wszystko będzie sobie działać w rozsądnym czasie to według jakiego algorytmu będzie się poruszał ? (Jak kupowałem chipsy to w nocy starszy syn miał taki algorytm do kuchni.., następnie słyszałeś otwieranie paczki..) - dla tego mam uprzedzenia dla złych algiorytmów ! :))

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...