Skocz do zawartości

Następca dla Arduino UNO, który ma więcej wyprowadzeń?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, szukam następcy Arduino uno, w którym skończyły mi się piny.Potrzebuję aby miało ich więcej, i by działało na 5v bym nie musiał wymieniać sprzętu.

Mam na celowniku Arduino Mega, ale ono jest dosyć stare.Wpadło mi w oko też deu, jest w dużej promocji na Botlandzie, ale pracuje na 3,3v. Macie jakiś pomysł co wybrać, Mega, Deu albo coś innego?Leonardo niestety też odpada także z powodu zbyt małej liczby pinów.Jeżeli deu to może wiecie o jakimś shieldzie konwertującym to od razu na 5v?Albo może macie jakieś inne sugestie?Leonardo niestety też odpada także z powodu zbyt małej liczby pinów

Najlepiej byłoby gdybym mógł je kupić na Botlandzie.

@YgnaTZY dużo zależy do czego potrzebujesz konkretnie te wyprowadzenia. Czasami wcale nie trzeba zmieniać płytki na inną tylko można dodać moduły, dzięki którym dojdą dodatkowe piny. Nie sprawdzą się one w każdym projekcie, więc dobrze byłoby, gdybyś podał kilka przykładowych zastosowań dla tych wyprowadzeń.

Potrzebuję płytki, do której będe miał dużo wyjść do dalmierzy ultradżwiękowych(buduję proste roboty autonomiczne, mój najlepszy projekt to try dalmierze i dwa silniki), ale dodatkowe silniki zajęły mi wolne piny i potrzebuję czegoś nowego.Przyszłościowo chcę to łączyć z raspberry i robić proste AI(też do robotów), ale widziałem w kursie raspberry konsole do gier i to też nie zły pomysł. chcę 5v bo mam dużo sprzętu na ten woltarz i nie  chcę go zmieniac.A takrze nie wiem co jest kompatybilne z zarówno 5v jak i z 3,3v, a to co mam, to w dużej mierze już testowałem na uno r3(z zestawu do poz.1)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...