Skocz do zawartości

Dobranie kół do serwa

Pomocna odpowiedź

Mam pytanie czy jest jakiś wzór żeby sobie obliczyć najlepszą średnicę koła do danego serwa ?

Ech... "szukajka" się zepsuła? Jest piękny opis jak to obliczyć, wpisz w wyszukiwarkę "przekładnie mechaniczne"

Ale tam jest jak obliczyć jakie założyć zębatki do serwa. A ja chcę wyliczyć jakie koła założyć do robota żeby jechał szybko.

"Szybko" to niezbyt precyzyjne sformułowanie 😋 Im większe koła, tym szybciej pojedzie.

A tak przy okazji, to nie rozumiem, czemu nadal serwa cieszą się taką popularnością jako napędy. Używanie serw w ten sposób jest niezgodne z ich przeznaczeniem. Jest mnóstwo zwykłych silników DC, również w kategorii budżetowej, więc dla mnie stosowanie serw do napędu robota w większości przypadków mija się z celem.

Jeśli ma to być Twój pierwszy, lub jeden z pierwszych robotów i nie planujesz wygrywać nim zawodów, to wystarczą Ci silniczki i kółka jakie mam w moim sklepie. Silniczki z tymi kółkami powinny dać Ci maksymalną prędkość ok. 50-60cm/s. Jeśli potrzebujesz więcej, niestety muszę odesłać Cię do konkurencji 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...