modelarz Napisano Marzec 11, 2011 Udostępnij Napisano Marzec 11, 2011 Witam Mam pytanie związane z rozmieszczeniem czujników w robocie mini sumo. Więc tak zrobiłem już podstawę jeżdżącą na dwóch serwach i chcę użyć atmegi 8 , czujników linii ktir0711 a do wykrywania przeciwnika odbiorników podczerwieni tsop.Bo to akurat mam . Tego robota chcę zrobić tylko do domu nie na zawody.I właśnie nie wiem jak dokładnie rozmieścić czujniki a program chciałem zrobić tak że gdy podczerwień odbija się od przeszkody to jest stan 0 lub 1 bo nie wiem jaki jest naprawdę. I zależnie jak miały by być czujniki to robot by jechał w kierunku przeszkody. Czy ktoś może mi w tym pomóc? __________ Komentarz dodany przez: Treker
MirekCz Marzec 11, 2011 Udostępnij Marzec 11, 2011 2-3 czujniki z przodu i według tego piszesz program. Wyjście z tych czujników masz tylko "0" lub "1", więc napisanie programu to prosta sprawa. Do tego możesz dodać czujniki z boków i od tyłu żeby robot obracał się w kierunku przeciwnika nawet jak on jest za nim. Tyle na pierwsze próby wystarczy. Docelowo polecałbym jednak lepsze czujniki - GP2Y0D340.
OldSkull Marzec 11, 2011 Udostępnij Marzec 11, 2011 Jeśli użyjesz TSOPów to pamiętaj o kilku rzeczach: - mają szeroki kąt widzenia, co bywa wadą jak i zaletą, np. można do jednego odbiornika sterować kilkoma diodami - TSOPy muszą być fizycznie zasłonięte od diod. Pisak _nie_ wystarczy, tak samo jedna warstwa rurki termokurczliwej bądź taśmy izolacyjnej to mozę być za mało
modelarz Marzec 11, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 11, 2011 Na razie chciałbym użyć rzeczy które mam w domu i nie był by to robot na zawody tylko do nauki. A ja myślałem o daniu po bokach z przodu dwóch czujników tsop i nad nimi diody podczerwonej o jakiejś częstotliwości. I o dwóch czujnikach linii z przodu też po bokach żeby robot mógł jechać po okręgu i szukać przeszkody i gdyby oba czujniki ją zobaczyły czyli był by stan 1 lub 0 na obu czujnikiach to robot pojechał by z maksymalną prędkością do przodu.
MirekCz Marzec 11, 2011 Udostępnij Marzec 11, 2011 1. 2 czujniki są ok, ale polecałbym 3 - lepsze zróżnicowanie gdzie jest przeciwnik 2. Możesz szeregowo podłączyć 2 diody IR z rezystorem do pina procesora z wyjściem PWM i tak generować "z automatu" 36KHz na procesorze (2 diody IR pomiędzy 3 czujnikami w zupełności wystarczą, bo tak jak mówi kolega OldSkull czujniki te mają szeroki kąt widzenia). 3. Po co chcesz jechać do przodu z pełną prędkością skoro oba czujniki zwracają "0" - czyli brak przeciwnika? Raczej powinieneś jechać że średnią prędkością (żeby nie wypaść przypadkiem za linię - ale to zależy od budowy robota i prędkości silników) i obracać się dookoła żeby znaleźć przeciwnika
modelarz Marzec 11, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 11, 2011 Silniki to przerobione serwa i ogólnie całość jest dosyć wolna ale tym chcę się nauczyć o mini sumo bo prostego line followera na atiny13 już zrobiłem.A gdy by nie było przeciwnika to robot miały by jeździć wokół koła i gdy by go zobaczył miał jechać w jego stronę. To już chyba wiem jak umieścić czujniki że 2 z przodu po bokach i tak samo czujniki linii ewentualnie może dodam czujnik z tyłu albo z boku ale na razie chcę obsłużyć po 2 czujniki . I teraz tylko nie wiem w czym umieścić tsop żeby widział sygnał tylko odbity i jak umieścić diodę podczerwoną .
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »