Skocz do zawartości

Devblog o sztucznej inteligencji

kayou

Pomocna odpowiedź

Witam. Chciałbym zaprosić was na mój devblog poświęcony sztucznej inteligencji oraz programowaniu w języku python i nie tylko. Narazie jest kilka artykułów, lecz będę stronę sukcesywnie rozbudowywać. Zapraszam do odwiedzania, komentowania oraz dodawania propozycji na kolejne artykuły. Mam nadzieję, że razem zapełnimy niszę sztucznej inteligencji w Polsce.

http://jakubniwa.pl/

Od ostatniego czasu na stronie pojawiło się trochę nowych treści m.in.:

- wizualizacja działania perceptronu z wykozystaniem PyQt4 oraz portowaniem canvansa matplotliba(żeby nie było za łatwo)

- Opisanie algorytmu gazu neuronowego

W dziale z filmami:

- animacja działania metaheurystyki niedawno przeze mnie opracowanej (możliwe, że nie ktoś wcześniej to badał, lecz nie mogę znaleźć tego w literaturze)

- wizualizacja "autka" sterowanego logiką rozmytą

- wizualizacja symulacji fizycznych (matplotlib + scipy)

- seria filmów ukazujących ewolucję projektu (dla rozrywki) traktującego o uczeniu sieci neuronowych za pomocą mojej nowej metaheurystyki. Dokładniej uczone są sieci neuronowe sterujące pszczołami, których zadaniem jest zebranie jak największej ilości nektaru z kwiatów

- Animacja uczenia sieci neuronowej

- segmentacja oraz kompresja obrazu z wykorzystaniem algorytmu gazu neuronowego

-paczka do algorytmów roju w C++ wraz z zaimplementowanym algorytmem PSO

W dziale ze źródłami można zaleźć podstawkę do algorytmów aglomeracyjnych, klasyfikacji oraz klasteryzacji, która implementuje kilka przydatnych klas takich jak CPoint, CCluster, CMetric, CDistance oraz CHelper z wykożystaniem numpy oraz matplotliba.

Kolejne tematy jakie chce poruszyć to:

-detekcja języka tekstu za pomocą metody k-sąsiadów[ oraz być może innych metod]

-wstęp do logiki rozmytej

-logika rozmyta w sterowaniu

-ocena decydenta za pomocą logiki rozmytej, oraz porównanie z oceną liniową

-kurs sieci neuronowych od podstaw

-kurs pythona

Z chęcią podejmę się "zleceń" na artykuły, gdyż ciężko jest mi wybrać coś najciekawszego ze wspaniałego świata sztucznej inteligencji 🙂

Zapraszam do komentowania wszelkich treści, oraz wyrażania opinii.

Pozdrawiam

Witam

Na stronie został dodany artykuł o "wstępie do wstępu" do logiki rozmytej, czyi o historii i zmiennych.

Niedługo części kolejne, wprowadzające "głębiej" w logikę rozmytą, aż do zastosowań: sterowniki rozmyte, rozmyty PID, rozmyta ocena decydenta.

Jeżeli starczy mi czasu i chęci, to postaram się przygotować sterownik rozmyty do jeżdżenia autkiem po torze, przygotowałem już z pomocą pandy3d i pyOde autko, które w miarę realistycznie odwzorowuje prawdziwy samochód.

Z chęcią podejmę się "zamówień" na artykuły.

Pozdrawiam

Jakub

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.