hadogenes Napisano Wrzesień 7, 2011 Udostępnij Napisano Wrzesień 7, 2011 Witam,wiem, że tego typu temat już się pojawiał, ale to jest dość specyficzna sytuacja. Mój układ jest zasilany na 3,3V i idzie komunikacja między uC przez I2C też na 3,3V, a muszę wysterować serwo (5V) przez dodatkowy ATtiny i jak to zrobić: - dać translator napięć (tranzystor) na wyjściu z ATtiny do serwa - zasilić ATtiny na 5V i podzielić I2C przez translator napięć na 5V i 3,3V (to już mam) Dzięki za pomoc Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nanab Wrzesień 7, 2011 Udostępnij Wrzesień 7, 2011 Sprawdzałeś czy serwo nie zadziała przy 3,3V? Zwykle logiczna "1" zaczyna się już od ok. 2V, a większość serw bez problemu pracuje na zasilaniu z 1S czyli 3÷4,2V. Jak nie zadziała to najprościej jeden tranzystor między uc a serwo. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Wrzesień 8, 2011 Udostępnij Wrzesień 8, 2011 Do tego tranzystorka PULL UP oczywiście 😉 Można jeszcze dodać rezystor na bramce tranzystora - I/O proca. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź