Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
trekot

Tworzenie schematu montażowego

Pomocna odpowiedź

Witam 🙂 Prosiłbym o pomoc przy kreśleniu(odczytaniu schematu ideowego) schematu montażowego robota wall-i zaczerpniętego z tego tematu https://www.forbot.pl/forum/topics7/beam-robocik-wall-i-vt1478.htm

Wzorowałem się na tym schemacie https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_497ce4eabc7a88178.jpg

i tym zdjęciu https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_4969d54489a241676.jpg

Jest to mój drugi robot , i chciałbym aby kupione elementy nie poszły na marne.

Zamierzam połączyć wszystko na pająka na płytce uniwersalnej.

Poniżej zamieszczam dotychczasowy efekt moich zmagań. Z góry przepraszam za jakość i wykonanie ( w paincie) ale mam małe problemy z dostępem do komputera i internetu i zależało mi na czasie.

Prosiłbym o dorysowanie na moim schemacie co z czym połączyć bądź ewentualne poprawienie błędów. Tak jak poniżej będzie wyglądało podłączanie na płytce (czyli widok od spodu). Wiem , że dla was to banalna rzecz , ale ja chce mieć 100% pewności , że zadziała i po nieudanej próbie nie będę musiał rozlutowywać układu.

Kolejne moje pytanie przekaźniki mają być monostabilne czy bistabilne ?

Z góry dziękuję za pomoc 🙂 Gdyby ktoś dał radę jeszcze dziś mi pomóc , byłbym bardzo wdzięczny 🙂 Jutro już mógłbym kupić elementy.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Wrzuc to do eagla bedzie łatwiej poprawic. Ja bym dał monostabilny, ale może niech ktoś z większym doświadczeniem się wypowie.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie możesz mieć diody włączonej w szereg na zasilaniu. Musi być równolegle.

Przekaźnik monostabilny będzie ok. Nóżki, które teraz masz niepodłączone łączysz na krzyż i później do silnika.

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie 🙂 Właśnie z tą diodą mi coś nie pasowało , już wszystko gra.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam 🙂 To ja Trekot , tylko pod innym nickiem , bo nie mogę odzyskać hasła 😋

A więc tak , stworzyłem nową płytkę do tego robocika wg tego schematu

Pierwsza płytka na której układ działał , ale nie rewelacyjnie ponieważ napęd był z silniczków dvd , a estetyka wykonania pcb tragiczna

Postanowiłem tego robota zbudować na nowo i zastosować przerobione serwa modelarskie, dlatego też zasilanie serwa przeniosłem po stabilizatorze, a nie przed wiec będą dostawać 5 V. Wstawiam teraz projekt płytki i powiedzcie mi czy to zadziała ? Zmiany są nie wielkie w porównaniu do starej płytki , na której układ działał , ale wolę mieć pewność przed wytrawieniem , że wszystko będzie OK.

Ps: poprawiłem obrazki , bo chyba się nie powiększały wcześniej

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Napisz odpowiedź...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...