Stunter Napisano Grudzień 27, 2011 Udostępnij Napisano Grudzień 27, 2011 Witam! Jestem tu nowy i jest to mój pierwszy post, więc cześć wszystkim, jestem Paweł z Gliwic. Chciałbym Wam przedstawić mojego pierwszego robota typu Light seeker, którego zrobiłem przy pomocy informacji (artykułów) zawartych na Waszym forum. Zapraszam na fotorelację z prac nad tym projektem. Części: Płytka uniwersalna PDU-21 Mostek H L293 Fototranzystory szt.2 Koszyk na 3 baterie Rezystory (ja użyłem 100kOm'owych) Mikroserwa HXT 900 szt. 2 Goldpiny Zdjęcie: Lutowanie: był to etap, za który zabrałem się na początku. Mam nadzieję, że moje pierwsze luty nie wyglądają najgorzej. 😉 Przeróbka mikroserw modelarskich kolejnym etapem była przeróbka mikroserw krok po kroku zgodnie z kolejnym artykułem, który znalazłem na tym forum. Przypomnę pokrótce kolegom, którzy zaczynają jak to wyglądało: Ścięcie blokad: Wycięcie zbędnych (w moim przypadku) części elektronicznych: Lutujemy bezpośrednio do silniczków dwa przewody: Po przeróbce mikroserwa: Zrobienie konstrukcji robota: jak można zobaczyć na kolejnych zdjęciach do przymocowania: -koszyka na baterię użyłem dwóch wkrętów,-kółeczka samonastawnego i płytki użyłem dwóch śrubek M5 z nakrętkami,-mikroserw użyłem silikonu i opasek zaciskowych (trytek) - jest to może mało estetyczne lecz w razie potrzeby wykorzystania tych podzespołów w innym projekcie, mogę szybko je zdemontować. Części: Zdjęcia robota: Widok z góry: Widok spodu: Schemat: wykorzystałem schemat i informacje zawarte w tym artykule za co bardzo dziękuję autorowi! Co wg mnie jest do zmiany w tym projekcie? Można zamontować większe koła by robot szybciej się poruszał (opcja bez zmiany mikroserw na silniczki). Mam nadzieję, że robot przypadnie Wam do gustu 😉 Pozdrawiam,Paweł Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Grabki Grudzień 27, 2011 Udostępnij Grudzień 27, 2011 Gratuluję udanej pierwszej konstrukcji i życzę dalszych sukcesów 🙂 Jak na pierwszego robota, to na prawdę bardzo fajnie ci to wyszło, mógłbyś tylko jakiś filmik jeszcze wrzucić. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Stunter Grudzień 27, 2011 Autor tematu Udostępnij Grudzień 27, 2011 Gratuluję udanej pierwszej konstrukcji i życzę dalszych sukcesów 🙂 Jak na pierwszego robota, to na prawdę bardzo fajnie ci to wyszło, mógłbyś tylko jakiś filmik jeszcze wrzucić. Dziękuję bardzo 😉 Filmik będzie wkrótce, obecnie nie mam możliwości nagrania. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Grudzień 27, 2011 Udostępnij Grudzień 27, 2011 Ogólnie super tylko jedna mała uwaga L293 to nie typ obudowy 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Stunter Grudzień 27, 2011 Autor tematu Udostępnij Grudzień 27, 2011 Ogólnie super tylko jedna mała uwaga L293 to nie typ obudowy 😉 Masz rację, na zdjęciu pomyliłem się, powinienem napisać "Mostek H L293 w obudowie przewlekanej z podstawką precyzyjną" 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Grudzień 27, 2011 Udostępnij Grudzień 27, 2011 To też byś źle napisał bo to nie jest podstawka precyzyjna 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Grzesieq94 Grudzień 27, 2011 Udostępnij Grudzień 27, 2011 Ładny robocik 😃 Witam kolegę też z Gliwic. Wyślij na PW skąd dokładnie jesteś i z jakiej szkoły 😋 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź