Skocz do zawartości

Mostek H l298N, mała moc.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, od dłuższego czasu chciałem zbudować robota (linefollower) , po skompletowaniu części zbudowaniu napędu (przekładnia pasowa), nabytej wiedzy z elektroniki (nie jest powalająca 😋), udało się, napęd działa, ALE po postawieniu robota na ziemi ewidentnie brak ruchu kół, w powietrzu kola się kręcą, natężenie prądu na silnik wynosi 120 mA, nie wiem co się dzieję. Trochę danych technicznych:

- przekładnia pasowa taka jak tu tylko inne silniki:

https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_4af702b426f067416.jpg

- 2 silniki z zabawek z RC

- mostek H l298N

- 4 baterie AA

- wszystko zmontowane według tego schematu zamiast diód 1n5822 są 1n4148 tylko takie miałem 🙁, i silniki mają po 2 kondensatory 100nf :

po postawieniu robota na ziemi ewidentnie brak ruchu kół, w powietrzu kola się kręcą,
2 silniki z zabawek z RC

Pewnie silniki mają za mały moment, dlatego w powietrzu się kręcą, a na ziemi ani rusz.

Do silnika potrzebna jest jeszcze przekładnia zmniejszająca obroty, ale za to zwiększająca moment.

Na pierwszego roboto polecam np. HL149 (15zł).

Czyli 110mA - 120 mA to dobrze ?

Trudno powiedzieć czy dobrze, czy nie. Bo to jest prąd jaki silniki pobierają przy zatrzymaniu po prostu. Podczas zwykłej pracy powinien być mniejszy. Tak jest chyba zawsze 😉 .

Mam jeszcze silniki od samolotu rc takiego większego

Jak nie ma przekładni to są 2 wyjścia: albo w ogóle nie ruszy, albo pojedzie tak, że go nie zdążysz złapać 😉

Jestem na dobrej drodze, ruszył na tym 2 silniku od samolotu, ale żeby nie było tak jak mówisz pasek dam bezpośrednio na wał. Zaraz napisze co z tego wyszło 😃.

[ Dodano: 05-08-2012, 10:08 ]

To tak po założeniu paska prosto na wał silnika robot jedzie, hip hip hura 😃. Ciesze się że kupiłem l298N ponieważ na jeden silnik obciążenie podczas jazdy wynosi jakieś 500 - 600 mA 😃 jeśli go całkiem zablokujemy wyjdzie 800 mA. Ale to raczej nie jest zbyt dobrze ?? I jednak najlepsze były te siniki z RC. I czy diody muszę zmieniać ?

I czy diody muszę zmieniać ?

1n4148 jest na prąd mniejszy niż pobierają Twoje silniki, więc w zasadzie powinieneś je zmienić na jakieś większe.

Dodaj jeszcze koniecznie kondensatory przy pinach zasilania, jak to jest pokazane w jego nocie katalogowej.

I żebyś mógł sterować prędkością obrotową silników podłącz wejścia ENABLE do wyjść PWM w uC.

jeśli go całkiem zablokujemy wyjdzie 800 mA. Ale to raczej nie jest zbyt dobrze ??

A czemu to ma być źle? Przecież ten mostek ma prąd ciągły >2A (nie mam dostępu do ds'a).

Ok jak na chwile obecną wszystko git zrobiłem swój własny czujnik linii, ale mam problem z PWM a mianowicie jak dam małą wartość silniki się nie kręcą ale słychać pisk co oznacza PWM działa. 🙁. Jeśli dam pwm1a i pwm1b = 128 silniki się kręcą ale ze słabą siłą 🙁 A tu kod programu:

$regfile = "m8def.dat"                                      'zadeklarowanie użytego procesora
$crystal = 1000000                                          'zadeklarowanie szybkości wewnętrznego kwarcu
'$noramclear

Config Portd = Output
Config Portc = Input
Config Portb.1 = Output
Config Portb.2 = Output
Portd = &B00000000
Portc = &B00000000

Config Timer1 = Pwm , Prescale = 1 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down       'konfiguracja timera1

Czujnik_p Alias Pinc.0
Czujnik_l Alias Pinc.1
Silnik_p Alias Portd.1
Silnik_l Alias Portd.0
Portd.2 = 1

Do
If Czujnik_p = 1 And Czujnik_l = 1 Then
  Gosub Prosto

Elseif Czujnik_p = 1 And Czujnik_l = 0 Then
  Gosub Prawo

Elseif Czujnik_p = 0 And Czujnik_l = 1 Then
  Gosub Lewo

End If
Loop

Prosto:
Pwm1a = 32
Pwm1b = 32
Silnik_p = 1
Silnik_l = 1
Return
Prawo:
Pwm1a = 32
Pwm1b = 32
Silnik_l = 1
Silnik_p = 0
Return
Lewo:
Pwm1a = 32
Pwm1b = 32
Silnik_l = 0
Silnik_p = 1
Return

[ Dodano: 07-08-2012, 15:52 ]

Problem rozwiązany: zmieniłem prescale. 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...